IT-Kanalen var på den enorma årliga Hannovermässan, gällande CeBIT 2017 och om digitaliseringen

Den som tänker besöka CeBIT 2017 i Hannover som pågår 20-24 mars har mycket skoj och intressant att se fram emot.

Det är förmodligen det största eventet i världen om digitalisering. Nyligen presenterades några av de deltagande företagen och de ämnen som IT-Kanalen var på den enorma årliga Hannovermässan, gällande CeBIT 2017 och om digitaliseringen 1kommer att  avhandlas för journalister från över 20 länder på en presskonferens – CeBIT Preview 2017 – på plats i Hannover. IT-Kanalen var med.

”At CeBIT there’s a good opportunity to learn more about HPE in the future”

På CeBIT går det att möta många av de stora IT-bolagen och se deras nyheter – kanske sådant som inte visats i Sverige (exempelvis Hewlett Packard Enterprise, HPE, som berättar mer om vad de ska visa på CeBIT nedan). Som besökare finns också möjlighet att träffa de stora bolagens specialister på vertikaler. Den självklara fördelen med en mässa med internationella deltagare är annars överlag förstås att det går att hämta nya idéer av företrädare man inte talat med tidigare eller i varje fall inte har möjlighet att möta särskilt ofta. Mässan vänder sig både till näringslivet och central och lokal förvaltning som stat och kommun.

Provåk en självkörande buss och kolla allt om drönare

Till de mer spektakulära inslagen hör att besökaren kan provåka en självkörande buss (inne på mässan). Bussen fungerar redan idag i vanlig trafik i Schweiz och kommer att köras till Hannover för att vara med på mässan. Annat som får stor plats på CeBIT är drönare. Det går säkert att lära sig allt om drönare så stor blir avdelningen för dessa flygande farkoster. AR – artificiell intelligens – blir också ett viktigt ämne.  Ett annan het sak i just Tyskland är förstås digitaliseringen av bilindustrin.

Det blir presentationer också förstås. En av de mer intressanta talarna som bokats är Ray Kurzweil som är ingenjör och planerar framtiden på Google.

Det kommer över 3000 utställare (!) från 70 länder. Oliver Frese sitter i styrelsen hos arrangören Deutsche Messe och ansvarar för CeBIT. Han sammanfattar CeBIT 2017 så här: Vi kommer att visa för besökaren vad digitaliseringen handlar om. Det kommer att finnas många exempel som åskådliggör den digitalisering som redan genomförts (användare visar hur de gör) och sådant som än så länge är på ritbordet.

På en så pass stor mässa går det nästan inte att spankulera omkring planlöst och tro att man kommer att se det man önskar. Boka därför möten i förväg och om du är svensk ska du kanske se till att inte fastna hos företag som vänder sig enbart till den tyska marknaden. Planera i förväg.

Lär känna HPE

IT-Kanalen var på den enorma årliga Hannovermässan, gällande CeBIT 2017 och om digitaliseringen 2En monter som blir intressant är HPEs (Hall 4, B04). Vi mötte flera företrädare för bolaget på pressvisningen och fick se en nyhet med namnet Micro Datacenter. En av företrädarna på plats var Colin I’Anson från Storbritannien som är HPE Fellow. Han berättade att han nyligen var i Stockholm där han deltog på en kick-off arrangerad av Sverige-VDn Anna Granö. Colin säger att en tredjedel av CeBIT kommer att vara internationell – alltså vänder sig till besökare från hela världen – medan två tredjedelar främst kommer att riktas till tysk hemmapublik. Det är hans personliga uppskattning av relevansen hosi innehållet.

”På CeBIT får man god möjlighet att se vad HPE kommer att handla om under de kommande åren,” säger Colin. Att besöka i HPEs monter kommer att hjälpa folk att förstå bolagets strategi avseende hybrid-IT, ”Intelligent Edge” och tjänster. På CeBIT kommer HPE att visualisera delar av strategin. Besökaren kommer att kunna se deras redan beprövade och omtyckta metod för trådlös kommunikation – Aruba . Man får bekanta sig med olika fall av användning och se själv hur det fungerar.”

Dessutom kommer man att kunna se HPEs servrar med namnet Edgeline. De innebär en helt ny kategori datorer och är något HPE utvecklat själva. “Intelligent Edge” som tekniken heter fyller påtagliga behov hos företagen och kan bli ett viktigt område för investeringar för användare.  “Intelligent Edge” kan vara en liten gateway-server som skruvas fast i väggen eller ett Micro Datacenter (som visades vid ingången till pressvisningen och som var en stor och hög låda som står på golvet) och kommer att utgöra alternativ till HPEs lösningar med namnet Hybrid IT. Folk känner redan ganska väl till Hybrid IT från HPE. Det är produkter man redan levererar mycket av på marknaden.

Hjälp med nya affärer som bygger på stordata

HPE kommer dessutom att visa resultat från sitt forskningsprogram – lyckade sådana. Det rör sig om något HPE kallar The Machine och visar hur man kan gå till en effektivare arkitektur. Med The Machine fokuserar man på minnet (memory-driven computing). Det ska gå att göra analyser och därmed sjösätta alla de nya tjänster som folk så gärna vill ha. CeBIT kommer att vara full av exempel på sådana tjänster, säger Colin. För att det ska fungera behöver man kunna lagra och flytta data, summera och göra andra beräkningar och bearbetningar. (På pressvisningen fick vi se en 3D-printad version av The Machine och på CeBIT kommer man att kunna visa en riktig prototyp.)

”Vår roll är att möjliggöra sådana bearbetningar av data,” säger Colin. I det sammanhanget jobbar HPE med andra aktörer som är del deras ekosystem. På CeBIT kommer man att kunna se hur HPE jobbar med sina samarbetspartners. Det rör sig om många företag från hela världen. Besökare från exempelvis Sverige kan därmed säkert lättare förstå vad HPE egentligen har för kapacitet.

”Det finns verkliga möjligheter för oss att hjälpa verksamheter att bygga sina företag genom att ha en god digital bas för data.”

Sitt bra på jobbet

En annan företrädare för HPE på pressvisningen var Axel Simon. Han är Chief Technologist Networking i Tyskland och berättade för IT-Kanalen om bland annat IoT (sakernas internet). ”När vi pratar om IoT så talar vi om industriell användning och inkluderar kontor,” förklarar Axel. På CeBIT kommer HPE att visa produkter men också värdet – alltså vad man kan göra med dem. Det kommer att finnas påhittade användningsområden att titta på; bland dem tre olika idéer till lösningar på arbetsplatsen. Exempelvis har man hämtat inspiration från bilar och tänker då på hur man sitter och kan anpassa miljön i en bil. Ungefär samma funktioner skulle kunna finnas på kontoret. I systemet ingår att man kan förboka ett skrivbord som man delar med andra – och kontrollera temperaturen. Det finns system från HPE som innebär att även användare med särskilt kraftfulla datorer kan vara med i ett sådant bokningssystem. Besökaren kommer att kunna testa hur det är att sitta i en sådan arbetsmiljö

HPE kommer också att visa ett kommandocenter med instrumentbrädor där det går att följa med och se hur dessa egna ”intelligent spaces” används som vilka applikationer som är i bruk. Ett annat viktigt område  är hur infrastrukturen brukas. Med överblick går det att frigöra kapacitet att använda till något nytt.

Mer intelligenta lösningar från HPE

HPE har dessutom svar på hur man får saker att vara med i IoT trots att de kör på olika plattformar. Många låter medarbetare ta med egna datorer och mobiltelefoner men HPE har en annan lösning som de visar. Ytterligare ett område på CeBIT handlar om infrastruktur och hur man kan jobba med tjänster som relaterar till olika platser, säger Axel (huvudsakligen baserad på Aruba). Lösningar för produktion baserade på Intelligent Edge kommer också att finnas. Man visar dessutom hur det nya Micro Datacentret kan användas med Intelligent Edge och hybrida lösningar. Micro Datacentret kan exempelvis lämpligen användas på oljeriggar, sjukhus, kommersiella båtar och fabriker. Det rör sig om en rack med kylanläggning och skydd i snygg design. Det är en ”one-box-solution”, säger Axel.

HPE kommer att visa mycket mer. Det kommer bland annat också att finnas lösningar för uppkopplade bilar. Lär mer om HPE på www.hpe.com.

Konica Minolta om hur man kommer igång med digitala affärsprocesser

Vår del i utställningen visar verkligen vad CeBIT handlar om i år – ”Digital transformation”, säger Philipp Schröder som är Manager på Konica Minolta i Tyskland. Besökaren får se hur man kan använda digitalisering till att förvandla affärsprocesser på alla typer av företag, små och stora.

Vi utgår från den dokumenthantering som vi är kända för och som vi redan under väldigt lång tid erbjudit, säger han. Konica Minolta har ju en kopieringsmaskin och skrivare med många funktioner. Företaget tittar också på sådant som scanning och arkivering exempelvis. Man håller också på med så kallad ”content management”. Allt det här har man sysslar med under mycket lång tid.

Här på CeBIT visar vi hur företag kan påbörja en digital förvandling, fortsätter han. I vår monter tänker vi mindre på specifika produkter och särskilda lösningar och mer på arbetsflöden och scenarier. Vi har flera partners och det handlar alltså mer om att vi fungerar som konsult. Vi kan välja rätt produkt och lösning till en kund. Fokus i montern är på hur man inleder förvandlingen till ett digitalt arbetsflöde och får igång nya affärsprocesser. Den som redan digitaliserat något kan få förslag om vilka områden man kan ta härnäst. Datasäkerhet är ett annat ämne som Konica Minolta kommer att ta upp.

Konica Minolta kommer också att prata om hur man kan sköta eller styra alla processerna. En given lösning är att Konica Minolta hanterar detta åt en kund. Precis som HPE kommer man också att visa idéer om hur framtidens arbetsplatser skulle kunna se ut.

Schröder säger att alla medarbetare i deras monter kommer att prata både engelska och tyska. De kommer att finnas i Hall 3 (monter H17). Läs mer om företaget på www.konicaminolta.se.

Trend Micro fixar säkerheten för robotar och automatisering

Udo Schneider är Security Evangelist på Trend Micro och baserad i Tyskland. Även i deras monter på CeBIT kommer alla medarbetare att kunna prata engelska. Trend Micro är japanskt och kommer att ha två montrar. Schneider rekommenderar att svenska besökare kommer till den tyska montern och inte till den som ingår i en japansk paviljong (Hall 6, B16). Han menar att det är lättare för den ovane att förstå tyskarna än de influgna japaner som pratar engelska med japansk brytning. Japan är partnerland på CeBIT och satsar stort på att skicka många japanska företag till CeBIT i år.

Samtidigt säger han att det förstås finns en möjlighet på CeBIT för den som är intresserad av att jobba med Trend Micro att lära känna dem mer på djupet nu när flera japaner finns på plats – en unik möjlighet. Man kommer att kunna känna var Trend Micro är på väg också. Företaget kommer att ha många intressanta produkter och lösningar på CeBIT. Besökaren kommer att se sådant som de kanske inte får se igen i Europa på två eller tre år.

Schneider berättar att de hade kick-off för en dryg vecka sedan i Orlando. Där visades bland annat en produkt som inte släppts ännu som gäller säkerhet för uppkopplade bilar. Produkten kommer att visas också på CeBIT. Dessutom kommer det att finnas lösningar för produktionsindustrin. Det finns redan en produkt men man kommer att visa en förbättrad version.

Japaner är sedan länge vana vid robotteknik och automatisering. Man kan säga att det är en del av den japanska industrikulturen, säger Schneider. Eftersom Trend Micro har huvudkontor i Japan så har de välutvecklade säkerhetslösningar på det området. Läs mer om Trend Micro på www.trendmicro.se.

CeBIT i sammanfattning: möjligheterna att utveckla är enorma

Besökare till CeBIT betalar 56 Euro för förbetalda entrébiljetter och 61 Euro vid dörren. Biljetten gäller för alla fem dagarna måndag till fredag 20-24 mars. Du som är läsare av IT-Kanalen.se får nu möjligheten till gratis entrékort till CeBit mässans alla dagar.

Vill du ha mer information gå in på www.cebit.de.