Hem Nyheter IT-Kanalen var på Hannover Messe #HM19 och såg spännande verktyg för chefen på verkstadsgolvet

IT-Kanalen var på Hannover Messe #HM19 och såg spännande verktyg för chefen på verkstadsgolvet

Publicerat av: Redaktionen

Paddan i centrum när mjukvaruföretaget PTC presenterar sina nyheter.

IT-Kanalen var på Hannover Messe #HM19 och såg spännande verktyg för chefen på verkstadsgolvet 4PTC ordnade en två timmar lång rundvandring för pressen där IT-Kanalen deltog. Vi togs emot av PTCs Marvin Stautz som ledde turen.

En nyhet som demonstrerades live i en av de montrar vi besökte förenklar för chefer inom produktion. Den gör det enkelt att göra instruktionsvideor som kollegor och partners kan använda för att förstå en process, exempelvis montering av en produkt.

Som så ofta handlar det om att undvika silon så att kunskap inte hamnar hos enbart ett fåtal personer med gedigen erfarenhet utan sprids till alla.

Produkten heter Expert Capture. Den är utvecklad i programmet Vuforia. Är man intresserad kan man redan nu boka en personlig visning av PTCs svenska återförsäljare. Produkten kommer i juni.

Rundvandringen började i en av hallarna i PTCs monter för partnernätverket.

Sedan gick vi till bland andra montrar som tillhörde HPE och Microsoft där man visade produkter som tagits fram tillsammans med PTC.

Det finns ännu ett “skills gap”

PTC har många samarbeten med olika återförsäljare och mjukvaruutvecklare som tar fram egna fack-lösningar på teknologier/plattformar från PTC.

Vi såg en AR-lösning för tillverkning och service. På skärmen ser vi en animation där det bland annat åskådliggörs hur det går till att ta loss plastlock på en plocklinje där produkter ska packas.

Det finns mycket att säga om de fördelar man får med ett verktyg som exempelvis det vi ser. Dessa digitala verktyg löser många problem – små och stora – men något av det viktigaste industrin har just nu att fokusera på, säger PTCs personal, är att ta de digitala lösningar som finns och faktiskt lära sig använda dem; att ta dem i bruk.

Kunskapen om hur man använder digitala verktyg och blir mer effektiv med hjälp av dem måste nå ut, sa Marvin. Man kan bygga broar av förståelse.

Använder många paddor

IT-Kanalen var på Hannover Messe #HM19 och såg spännande verktyg för chefen på verkstadsgolvet 5Vid många demonstrationer använde man en iPad. “Paddans” begränsade batteritid diskuterades men eftersom det kommer nya enheter med bättre prestanda i framtiden så kan man använda dem redan nu för att bygga kunskap och komma igång. En iPad ger en god upplevelse för dem som ska använda funktionerna, menar man. (Det som användes var Apple iPad Pro.)

I HPEs monter såg vi en robot från  ABB jobba live med att plocka ner produkter i boxar. Arbetet gick att bevaka med programvaran som visades.

En punkt som PTC tog upp var att industrin kan bli “bli mer intelligent” genom att hämta olika data och finna nya sammanhang. Det leder till värde.

Träna virtuellt

Ett tyskt stålföretag visade ett exempel på virtuell träning. Det går att öva i ett särskilt virtuellt labb (virtual training facility) och gå igenom en process många gånger före en åtgärd i fysisk miljö.

Man spar bl a på resekostnader. Animationer, bilder och video används. Det går att få med rörelsen i miljö genom att röra sig med en padda mellan olika stationer och titta på VR-modeller.

Vid varje station startas en ny “animation”. Att man rör sig bidrar till att det blir lättare att utföra åtgärden på den anläggning där man ska justera något på riktigt senare.

Polaris Fleet Service

I en annan monter visar man ett program för produktservice. På en plattskärm på en vägg som styrs från paddan visar man en bild på en traktor från Polaris som tagits med paddan. Man fyller själv i konturen på fordonet i programmet och hjälper på så sätt ett dataprogram att hitta information om produkten på bilden. Det går exempelvis lära sig byta däck.

Expert Capture!

Men, live demon av Expert Capture var kanske det mest spännande inslaget under visningen. Användaren behöver inga tidigare sparade bilder eller filmer när han eller hon börjar utan gör hela instruktionen själv från grunden. Mässpersonal visar en röststyrd modell för att fotografera och spela in eget material som sparas i ett eget bibliotek.

-Det här är det snabbaste, enklaste sättet att göra kraftfulla augmented reality-instruktioner, säger PTC.

Med Expert Capture kan man föra ut kunskap till kollegor. Slutligen sparas materialet i ett webb interface. Då är det klart att dela. Kollegor som vill se filmen väljer själva på vilken slags enhet de vill se den. Den som skapar videon behöver bara publicera den en gång för att göra den tillgänglig.

Ledorden här är “capture”, “enhance” och “transfer”.

Med dessa filmer minskar andelen spill och andelen justeringar. Dessutom ökar säkerheten och den tekniska noggrannheten.

Den årliga industrimässan i Hannover är enorm med deltagare från hela världen. På en annan del av mässområdet visade  PTC att man inlett ett Samarbete med Chalmers tekniska högskola i Sverige där man bland annat jobbar med kommunikation och 5G, öppen robotmiljö och montering med AR.

Stena Industry Innovation Laboratory (SII-Lab) heter det där arbetet sker. Det är en test- och demonstrationsanläggning för nästa generations smarta fabriker.

Svenska företag också på plats

Till sist lämnar vi PTC och ser på lite annat och svenskt. Flera svenska företag deltog i en samlingsmonter (som årets partnerland på HM19 i år). Ett av företagen där var Tetra Pak som presenterade en egen produktnyhet (som bl a redan introducerats i Indien). Ett mejeri eller någon som tillverkar juice och köper förpackningar från Tetra Pak kan trycka QR-koder för optisk läsning på förpackningarna. Konsumenten kan läsa av koden med exempelvis sin mobil och därigenom få information om produkten eller kanske delta i en tävling. Företaget som säljer drycken i förpackningen får använda fantasin men Tetra Pak menar att det hjälper ett företag att bli mer transparent.

I den svenska samlingsmontern kunde vi också bland annat se ladduttag för elbil från ABB och det gick att sitta ner en stund, vila benen och ta en svensk ”fika” från Löfbergs.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>