IT-säkerhetsexpert varnar: Förvanskade AI-data kan äventyra affärsbeslut

IT-säkerhetsexperten Orli Gan från Check Point varnar att AI-data kan hackas och äventyra affärsbeslut när allt fler verksamheter implementerar AI i sitt beslutsfattande.

IT-säkerhetsexpert varnar: Förvanskade AI-data kan äventyra affärsbeslut 1Hon var på plats i Stockholm under Check Points årliga event CPX Sweden.

Orli Gan pratade om trender inom cybersäkerhet och vilka motiv som driver de cyberkriminella, som att tjäna pengar, stjäla information, skada och utöva inflytande. I takt med att fler verksamheter börjar använda AI i sitt beslutsfattande, desto större blir de kriminellas intresse av att komma över information och utöva inflytande. Detta medför självklart en skada, men de drabbade kan också pressas på pengar.

– IT-säkerheten måste vara med från början när vi tar fram ny teknik såsom AI, fyller Åsa Edner, Check Points Sverigechef i efter Orlis presentation. Vi kan inte lita på osäker AI-data och fatta beslut baserat på den om det visar sig att datan inte är korrekt. För att skydda data och hantera mänskliga brister krävs avancerade säkerhetslösningar.

Andra höjdpunkter från CPX Sweden:

  • Peter Sandkuijl, Head of Security Solutions på Check Point, gjorde en säkerhetsspaning och målade upp bilden av cybersäkerhetsläget 2020. Det är en komplex värld, antalet uppkopplade prylar ökar och hoten blir allt fler. Check Points ThreatCloud hanterar dagligen över 86 miljarder transaktioner – Google har ungefär 6 miljarder sökningar per dag. Det ger en fingervisning om komplexiteten, men påvisar också vikten av skydd.
  • Magnus Sköld, Threat Prevention Security Engineer på Check Point, fokuserade på människan som den svagaste länken vid cyberattacker. Över 80 procent av alla lyckade attacker förra året skedde på grund av svaga eller stulna inloggningsuppgifter, och lika stor andel av de lyckade attackerna berodde på den mänskliga faktorn.
  • Arnfinn Strand, Cloud Security Engineer på Check Point, pratade om molnsäkerhet och att verksamheter måste förstå molnet för att kunna skydda och ta ansvar för säkerheten. Enligt Check Points säkerhetsrapport är 91 procent av de undersökta verksamheterna oroliga för sin molnsäkerhet. En tydlig strategi och överblick är grundläggande för att lyckas med IT-säkerheten.

CPX Sweden hålls varje år med fokus på att lyfta dagens säkerhetsutmaningar och hjälpa svenska verksamheter att utveckla strategier för att förbereda sig mot framväxande cyberhot och sofistikerade hackare.