Hem Nyheter IT-säkerhetsföretaget Mimecast: cyberkriminella utnyttjar Trump i ny bluffvåg

IT-säkerhetsföretaget Mimecast: cyberkriminella utnyttjar Trump i ny bluffvåg

Publicerat av: Redaktionen

En ny våg av bedrägeriförsök sveper över internet under dessa veckor och den amerikanska presidenten och valkampanjen utnyttjas av IT-bedragarna i deras jakt efter din personliga information, varnar IT-säkerhetsföretaget Mimecast.

IT-säkerhetsföretaget Mimecast: cyberkriminella utnyttjar Trump i ny bluffvåg 3Den amerikanske presidenten Donald Trump är en av världens mest omdiskuterade personer, inte minst i dessa dagar när han kämpar för att bli omvald och få fortsatt förtroende som president. Intresset för Trump och den pågående valkampanjen är extremt stort, inte bara i USA utan i hela världen, vilket IT-bedragare inte är sena att utnyttja.

En mängd bedrägeriförsök i form av falska e-mail och webbplatser med löften om gratis Trump-prylar, som t ex kepsar och flaggor, har dykt upp över hela världen under de senaste veckorna, enligt IT-säkerhetsföretaget Mimecast. För att beställa produkterna uppmanas du uppge personliga uppgifter, såsom t ex namn, adress och potentiellt även betalkortsinformation.

”Vi ser ofta att välkända attackmetoder anpassas till aktuella händelser i ett försök att lura till sig personlig information. Många människor runt om i världen följer för närvarande det amerikanska valet och Trumps valkampanj och det ökar risken för att sådana här bedrägerier lyckas. Genom att erbjuda något gratis är det mer sannolikt att människor avslöjar personlig information, säger Dr. Kiri Addison, Head of Data Science för Threat Intelligence & Overwatch på Mimecast.

Coronakrisen har fått många att sänka garden 

Även om många svenska inte nödvändigtvis tycker att löftet om gratis Donald Trump-kepsar med parollen ”Keep America Great!” är lockande nog för att avslöja personuppgifter, så är det ändå värt att vara medveten om att hotet finns, uppmanar Mimecast.

Några av bedrägeriförsöken är både såpass grammatiskt och grafiskt övertygande att det kan vara svårt att skilja dem från några av Donald Trumps egna kampanjsidor. Samtidigt är de ett exempel på en olycklig trend som har uppstått under coronakrisen: att antalet IT-hot har ökat explosivt, samtidigt som vi har blivit mer benägna att okritiskt klicka på länkar i e-mail, vilket är en av IT-bedragarnas föredragna attackmetoder.

Under de första 100 dagarna av Corona-pandemin ökade antalet IT-attacker med 33,5 procent, samtidigt som 55 procent var mer benägna att klicka på farliga länkar i e-mail, uppger Mimecast.

”Pandemin har gjort det viktigare än någonsin att vara medveten om cyberhot. Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det vanligtvis inte det. Var på den säkra sidan och extremt försiktig när du lämnar ut personlig information. I värsta fall kan det leda till att du blir offer för en identitetsstöld,” säger Kiri Addison.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>