Judith Gardiner: Kvick automatisering ger risk för teknisk skuld – det blir dyrt
Hem Nyheter Judith Gardiner: Kvick automatisering ger risk för teknisk skuld – det blir dyrt

Judith Gardiner: Kvick automatisering ger risk för teknisk skuld – det blir dyrt

Publicerat av: Redaktionen

När det slarvas med att bygga tekniklösningar kommer så småningom alltid ett straff i form av höga kostnader.

Det här gäller även de i dag populära lösningarna för automatisering.

Att automatisera dåliga manuella processer som inte bidrar till målen för digitalisering blir dyrt i längden, skriver Judith Gardiner, Vice President, Growth and Emerging Markets på Equinix.

Du har säkert hört IT-personal prata om ”teknisk skuld” någon gång och kanske undrat hur många miljoner det handlar om. Om du är ekonom kanske du börjat fundera på vilket konto den ska bokföras på. Men teknisk skuld är tämligen abstrakt, det är svårt att konkretisera den. Den får dock konkreta negativa konsekvenser. Även de som inte jobbar med IT eller annan teknik har nytta av att förstå och försöka motverka teknisk skuld.

Till att börja med, vad är teknisk skuld? Snabbförklaringen är att det är de problem som kommer sig av att folk har slarvat när de byggt tekniska lösningar. Ett konkret exempel är att man har gjort en ”snabb-och-ful”-lösning för att integrera en ny applikation med företagets affärssystem.

Det funkar visserligen, men varje ny applikation som behöver integreras med affärssystemet och som hanteras på liknande sätt leder inte bara till bristande funktionalitet. Det blir i längden väldigt dyrt att hantera en massa olika lösningar av tillfällig karaktär.

Kostnaden för att göra om allt från början blir högre för varje ny applikation som integreras. Det hade varit mycket bättre att bygga en genomtänkt och utbyggbar lösning för integration redan för den första applikationen som integrerades med affärssystemet.

Digitala byggblock som kombineras ger bättre slutresultat

Judith Gardiner

Den uppenbara lösningen för att undvika teknisk skuld är så klart att göra rätt från början. Det är också värt att påpeka vikten av att inventera vilken teknisk skuld som finns på ett företag och sedan beta av den efter en prioritetslista. Det här är uppenbara åtgärder som de flesta förstår. Om de inte genomförs så kommer det till slut bli väldigt svårt, om inte omöjligt, att bygga effektiva och ändamålsenliga tekniklösningar.

En betydligt svårare aspekt är att det finns aktiviteter som leder till teknisk skuld på ett sätt som inte är uppenbart.

Det kanske bästa exemplet just nu är automatisering. Det är väldigt populärt, och ofta lönsamt på kort sikt, att automatisera manuella arbetsuppgifter med hjälp av AI och så kallade robotar (mjukvaror för automatisering).

Det finns en väldigt stor fara att företag automatiserar befintliga manuella processer rakt av. Det kan mycket väl innebära att dåliga processer bara utförs snabbare. Det blir förhoppningsvis billigare, men det blir inte bättre.

Det behövs en genomtänkt strategi för automatisering som utformas för att uppfylla målen för digitalisering. Det innebär alltså att man även behöver formulera mål för digitalisering, eller digital transformation som den benämns ibland. Det behövs dessutom också en översyn av de processer som ska automatiseras. Idealtillståndet är att processer och lösningar för automatisering bidrar till optimal digitalisering.

Allt det här betyder att automatisering inte bör utföras som rena IT-uppdrag, även om det är lockande. Om verksamhetsfolk är inblandade ökar chanserna att att automatisera rätt processer, på rätt sätt.

Ett exempel hos oss på Equinix illustrerar det här. Vi har automatiserat att skicka meddelanden till våra kunder om att de bör städa sina utrymmen i våra datacenter ordentligt. Det innebär att våra kunder skyddar utrustningen på bästa sätt och optimerar energianvändningen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00