Hem Säkerhet Kamerabaserad livräddare – Bosch nya AI-teknik för bilkörning ska rädda liv i trafiken

Kamerabaserad livräddare – Bosch nya AI-teknik för bilkörning ska rädda liv i trafiken

Publicerat av: Redaktionen

Framtidens bilar kommer inte enbart hålla koll på vad som finns i omgivningen, utan med hjälp AI-teknik och kamerasensorer även inuti bilen – på själva föraren.

Kamerabaserad livräddare - Bosch nya AI-teknik för bilkörning ska rädda liv i trafiken 3Den nya tekniken är ett resultat av kritiska körsituationer präglat av ouppmärksammade förare. Bosch nya övervakningssystem ska förebygga trafikolyckor och förväntas att lanseras 2022, samtidigt som EU:s nya krav för ökad trafiksäkerhet införs.

Mikrosömn, distraktion, snurrade säkerhetsbälten – många saker kan hända inuti ett fordon som kan leda till allvarliga konsekvenser. För att förebygga trafikolyckor har Bosch utvecklat ett övervakningssystem inuti bilen, där kameror och artificiell intelligens (AI) övervakar att föraren är koncentrerad på sin uppgift.

– Med hjälp av AI-teknik och kameror kan vi förebygga trafikolyckor och göra fordonet till en livräddare. Det är först när bilen vet vad föraren och passagerarna gör, som körningen kan bli säkrare, säger Harald Kröger ledningsgruppsledamot hos Bosch.

Som ett resultat av antalet ökade trafikolyckor ställer EU-kommissionen därmed nya krav för ökad trafiksäkerhet vilket beräknas rädda mer än 25 000 liv och förebygga minst 140 000 allvarliga skador i trafiken. Det nya Bosch-systemet förväntas lanseras 2022, samma år som EU:s nya krav för ökad trafiksäkerhet införs.

Med hjälp av machine-learning, djupinlärning, har ingenjörer från Bosch lärt systemet förstå förarens mönster baserat på inspelningar av verkliga körsituationer. En kamera integrerad i ratten upptäcker när förarens ögonlock blir tunga, när föraren är distraherad eller vrider huvudet mot passagerarsätet eller baksätet. Tack vare AI-tekniken uppmärksammas dessa situationer och varnar om fara samt ger körhjälp. Systemet kan även rekommendera föraren att ta en paus från körandet samt att minska fordonets hastighet.

Det nya systemet uppmärksammar även bilens övriga passagerare med hjälp av en kamera som monteras för att övervaka hela passagerarutrymmet. Kameran noterar om barn i baksätet knäpper loss säkerhetsbältet, och varnar då föraren. Den berättar även vilken position passageren sitter i och justerar airbagen och bältessträckare, för att säkerhetsställa bästa möjliga skydd. Systemet förhindrar även passagerarsätets airbag att lösas ut om en bilbarnstol finns på sätet.

Med hjälp av systemets kamera, ökar även körkomforten genom att berätta vem som kör bilen och justera sittposition, backspegel och ratthöjd efter förarens personliga preferenser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>