Kan ditt företag fatta beslut snabbt nog för att vinna?
Hem NyheterBig Data Kan ditt företag fatta beslut snabbt nog för att vinna?

Kan ditt företag fatta beslut snabbt nog för att vinna?

Publicerat av: Redaktionen

Om du frågar IT-avdelningen om hur många molntillämpningar som används så får du oftast ett svar. Om du frågar säljavdelningen får du förmodligen också ett svar.

Med största sannolikhet kommer dessa svar att vara olika. I vissa fall kommer det till och med vara stor skillnad mellan svaren. Det kan tyda på att en aktivitet som allmänt kallas för skugg-it lever och frodas i organisationen. Den drivs långt under radarn utan ekonomi-, inköps- eller IT-avdelningens vetskap.Kan ditt företag fatta beslut snabbt nog för att vinna?

Hur blev det så här? Du kan trösta dig med att det inte är ett nytt fenomen. Omvälvande tekniker lade grund för skugg-it redan på stordatorernas tid. Då minidatorerna kom tog andra avdelningar än IT saken i egna händer då de med egna budgetar satte upp projekt för att kunna agera snabbare.

Det ledde till att IT:s kontroll över datorer och lagring snabbt tunnades ut. Dagens skugg-it har samma agenda; att agera snabbt för att kunna ta marknadsandelar och växa. Fast idag är tiden du har på dig att agera kortare än vad den var för tio år sedan. Du måste vara snabbare. Om du inte kan det är det dags att titta på hur du kan förändra verksamheten. Frågan organisationer måste ställa är ”kan vi fatta beslut snabbt nog för att vinna?”

Vilka är utmaningarna? Den första är att leverera tjänster som hjälper till att möta målen, som ständigt förändras. Fasta och oflexibla IT-resurser kan vara en bromskloss då det inte är sannolikt att den ”gamla” tidens datacenter kan hantera det. Däremot klarar förmodligen det moderna och flexibla virtuella datacentret av det. Du pekar inte längre på ett rum fyllt med hårdvara och säger att ”det där”, det är vårt datacenter eftersom det förmodligen förvandlas efter företagets behov. Planera för toppar men investera inte kapital i utrustning för dem. Låt OpEx-budgeten hantera topparna så att du kan utöka eller minska efter behov.

Men vänta, vi har ju gjort stora investeringar för att hålla vårt gamla ”legacy”-system i drift eftersom det är så viktigt. Detta kommer varken att förändras snabbt eller enkelt. Det var en kamp att få till alla processer och rutiner för dessa system. ”Legacy”- såväl som framtida IT-system kommer att drivas parallellt under många år framåt.

Hur bemöter NetApp dessa förändringar i hur IT konsumeras? Med risk att låta lite för djärva så anser vi, oavsett hur ni bedriver er IT-verksamhet, att det som blir viktigast är behovet av datahantering. Data har inte längre en förutbestämd plats men det kommer fortfarande att vara pulsen i organisationen. NetApp insåg för flera år sedan att denna förändring höll på att ske och utvecklade därför det vi kallar för Data Fabric. Termen beskriver en uppkopplad verksamhet där data kan flöda fritt vilket möjliggör snabbare beslut samt bättre ekonomi och tillväxt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>