Produkter är bränslet i raketen Infront
Hem Reportage Kanalhjälte: Hårdvara driver Infront IT-partners kraftiga ökning

Kanalhjälte: Hårdvara driver Infront IT-partners kraftiga ökning

Publicerat av: Redaktionen
Fredrik Pürkner, Infront IT-partner

Fredrik Pürkner, vd Infront IT-Partner.

Infront IT-partner växer fort och de gör det med hårdvara som motorn. Det säger vd Fredrik Pürkner, men lyfter samtidigt fram den största händelsen under det gångna året: lanseringen av en tjänst för säkerhetskopiering.

Vem skulle kunna ana att något så till synes grått som en tjänst för säkerhetskopiering skulle vara något att hylla? Well, i Infront IT-partners fall är det det. Vd Fredrik Pürkner berättar att de lanserade just en sådan tjänst under året och att det var en av deras stora händelser under året. 

Från 112 till 157 miljoner i år

I skrivande stund är förstås inte bokslutet klart, men om allt går som Fredrik hoppas och tror kommer det också att få lov att räknas in i kategorin stora händelser. Sort of. Bolaget omsatte 112 miljoner kronor 2013 och målet för i år – som han tror att de når – är 157 miljoner. 

– Men det taktar mot 200 miljoner, säger han.

Vad ligger bakom tillväxten? Hänger lönsamheten med?
– Tillväxten beror på en stor närvaro hos våra kunder och på att vi fått utväxling på investeringar i våra medarbetare.
– Både vår produkt- och konsultaffär växer bra. Lönsamheten följer också med i tillväxten.

Vilken är den viktigaste trenden för er under året?
– Det är utan tvekan att allt fler kunder börjar köpa både produkter och funktioner som tjänst. Det är väldigt tydligt hur man under det senaste året har utvecklat ett helt nytt mindset kring att köpa it som tjänst.

Kommer närmare kunden

Fredrik gillar trenden. Han konstaterar att det blir lättare att förutspå intäkterna och att det också innebär att man som tjänsteleverantör kommer närmare kunden. Samtidigt ställer det stora krav på att vara innovativ och ”inte släppa utvecklingen av erbjudandet”.

– It-branschen är under ständig utveckling vilket gör att man måste älska förändring för att trivas. Det vi gjorde igår är inte tillräckligt bra idag!

Under 2015 är just utvecklingen av tjänstesidan en av de stora utmaningarna. Fredrik beskriver det alltså som en stor möjlighet för dem men konstaterar att det också gäller att de verkligen gör det på rätt sätt för att lyckas.

Fokus på produkter

Trots vurmen för tjänsteutvecklingen behåller Infront IT-Partner ett tydligt fokus på produkterna. Det är alltjämt kärnan, det som driver affären, påpekar Fredrik. 

– Det kommer att fortsätta vara en viktig plattform för oss även framgent.

Här ser han det faktum att Windows Server 2003 ”går end-of-life” i juli 2015 som en stor möjlighet för produktförsäljning, och givetvis för konsulttimmar. 

– 50 procent av alla företag har någon Windows Server 2003 idag, säger han.

Vilken ser du som den största utmaningen under 2015?
– Att växa med lönsamhet och att hinna med alla medarbetare.

Vilken var den största överraskningen under året som gått?

– Att Dell öppnar upp ännu mer till kanalen och etablerar större samarbeten med sina partner på riktigt.
– Delningen av HP kom ju också som en liten överraskning.

Hur skulle leverantörspartner bli bättre i sitt partnerskap med er?
– En större proaktivitet skulle uppskattas. All form av stöttning med att hjälpa oss att nå våra mål är till stor hjälp. Jag tror allmänt att en större portion planering tillsammans skulle vara till gagn för båda parter.

 

Infront IT-Partner / fakta

Startskottet: Grundades i oktober 2006 av Johan Rosenkvist.
Ägare: Johan Rosenkvist, Henrik Enbom och Patrik Sandin, alla operativa i bolaget.
Vd: Fredrik Pürkner
Anställda: 28
Omsättning: 112 miljoner SEK (2013)
Mål 2014: 157 miljoner ”men taktar mot 200, vilket innebär 84% tillväxt”
Utmärkelser: DELL Partner of the year 2012,”Ett Gasellföretag” av Dagens Industri 2013 37/1000, Svenskt tillväxtindex #1, Ernst & Young – Nominerad till Entrepreneur Of the Year 2013

 

3 höjdpunkter under 2014

  1. Lansering av tjänst för säkerhets-kopiering
  2. Kraftig ökning av efterfrågan på it som tjänst
  3. Stark tillväxt 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>