Flash- och hybridlagring i virtualiserade miljöer
Hem Kanalröst Flash- och hybridlagring i virtualiserade miljöer

Flash- och hybridlagring i virtualiserade miljöer

Publicerat av: Redaktionen

[KANALRÖST] Flash må vara en superhjälte, men när det gäller datalagring så hjälper det inte mycket. Flash kan förvisso avhjälpa en del av datalagringens problem, men för att komma åt den verkliga boven i dramat krävs en annan typ av lösning.

tintrin datacenter

Det verkliga problemet beror på flytten från fysiska till virtualiserade arbetslaster. Medan tillämpningarna, alltså de faktiska servrarna eller klienterna, har virtualiserats, så är lagringen kvar i en arkitektur gjord för fysisk lagring. Andelen virtualiserade tillämpningar har vuxit från 2% till 75% på endast tio år[1]. Inkonsekvensen mellan applikationer och datalagring orsakar stigande kostnader, flaskhalsar och frustration

Virtualisering ger växtvärk

En färsk undersökning av 1000 datakonsulter visar att de två största svårigheterna med lagring är prestanda (50% av de svarande) och hanterbarhet (41% av de svarande)[2].

Det beror på att virtuella tillämpningar genererar ett mycket stort antal slumpmässiga I/O-signaler, vilket kan överbelasta ett diskcentrerat lagringssystem väldigt snabbt. Administratörer försöker ofta förbättra prestandan genom att flytta virtuella maskiner från en LUN eller lagringsvolym till en annan, med åtföljande hanteringsproblem.

Köpa tid löser inte problemet

Flashlagring används ibland för överbrygga problemen med råstyrka, då det kan hantera slumpmässiga signaler, ge korta svarstider och är snabbt. En helt vanlig massproducerad flashdisk är omkring 400 gånger snabbare än en hårddisk. Ljudets hastighet, som jämförelse, är ”endast” 250 gånger snabbare än gånghastighet.

Men flash är i sig självt endast en tillfällig lösning som köper tid. Det påverkar inte grundorsaken till lagringsproblemen, vilket är avsaknaden av en konsekvent struktur mellan virtualiserade tillämpningar och den fysiska datalagringen. Flash påverkar endast symptomen men löser inte det bakomliggande problemet.

Fler virtualiserade arbetslaster kommer att tillkomma när privata moln fortsätter att introduceras i snabb takt. Detta kommer att medföra ytterligare inköp av dyra flashsystem för att minska symptomen. Det är inte bara dålig ekonomi, det löser inte heller problemet med gammal arkitektur för datalagringen.

Matcha lagringen till den virtualiserade miljön

Det bästa sättet att lösa grundorsaken till problemen med datalagringen är att använda lagringsmedia som byggts specifikt för virtuella tillämpningar – lagring med synlighet på VM-nivå.

Sådan lagring har inga historik från traditionell fysisk lagring, inga LUNs eller volymer och ingen upphackning av I/O till disk. Systemet arbetar på den mest detaljerade nivån och låter istället administratörer hantera individuella virtuella maskiner.

Konventionella lagringssystem grupperar virtuella maskiner i programbehållare som kallas LUNs eller volymer och applicerar policies på denna programbehållare. Detta innebär att kriterierna i en policy tillämpas på alla virtuella maskiner i denna programbehållare. Om en virtuell maskin har problem så kommer den att förbruka resurser som skulle ha använts av de andra virtuella maskinerna i samma behållare.

Lagringsmedia med synlighet på VM-nivå gör det möjligt för administratörer att se och agera på VM-nivå och tilldela resurser till varje individuell virtuell maskin. Detta innebär att kritiska tillämpningar kan tilldelas mer prestanda medan virtuella maskiner som skapar problem kan begränsas. Detta gör det möjligt för administratörer att garantera varje tillämpning de resurser den behöver.

 

Administrera bort problemen 

Hanterbarhet är en viktig del av ekvationen. De flesta administratörer har ett stort kalkylblad med listor över alla virtuella maskiner och deras respektive LUN eller volym. Detta måste alltid uppdateras när de virtuella maskinerna flyttas. Lagringsmedia med synlighet på VM-nivå gör kalkylbladet onödigt. Administratörer kan logga in och titta på varje virtuell maskin individuellt, gå djupare för en full analys eller sätta en policy på VM-nivån.

 

Lösningen med bäst utbyte 

En administratör kan i längden bara förbättra prestanda genom hanterbarhet på VM-nivå och möjligheten att matcha prestanda med individuella virtuella maskiner. Det som behövs är tillräcklig kapacitet för att hantera storskaliga miljöer, kombinerat med intelligent programvara för att ge synlighet på VM-nivå för kontroll, automation och analys.

Lagringsmedia med synlighet på VM-nivån använder mjukvarans intelligens för att fördela uppgifter till flash eller roterande diskar baserat på den hastighet och de resurser som krävs för att hantera en viss uppgift.

Flash kanske inte kan rädda ditt datacenter, men du kan istället bli hjälten genom att satsa på lagring med synlighet på VM-nivå.

[1] http://info.tintri.com/state-of-storage-report-2015.html

[2] http://info.tintri.com/state-of-storage-report-2015.html

 

 

Tintri John
Av: Kieran Harty, CTO och medgrundare, Tintri

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>