Kaspersky: Kraftig ökning av attacker mot stalkerware

Kasperskys årlig rapport “Mobile Malware Evolution”, visar en kraftig ökning av antalet cyberattacker med syfte att stjäla personuppgifter från mobilanvändare.

Kaspersky: Kraftig ökning av attacker mot stalkerware 1Från att 40 386 unika användare drabbats under 2018 steg siffran till hela 67 500 offer under förra året.

Den kraftiga ökningen orsakades dock inte främst av klassiska spionprogram eller trojaner, utan av attacker mot så kallad ”stalkerware”

Stalkerware marknadsförs som ett övervakningsverktyg för föräldrar och installeras ofta utan användarens samtycke på offrets mobila enhet, för att i hemlighet strömma offrets personliga information. Enheter som är utrustade med denna avlyssningsapplikation skickar bilder, videor, korrespondens och geolokaliseringsdata från offrets enhet till en kommandoserver.

För att minska risken att drabbas av de ökade cyberattackerna mot mobila enheter råder Kaspersky användare att tänka på följande:

  • Var uppmärksam på de applikationer som är installerade på din enhet och undvik att ladda ned applikationer från okända källor
  • Håll alltid enheten uppdaterad
  • Kör regelbundet en systemsökning för att kontrollera eventuella infektioner