Hem Nyheter Kaspersky presenterar prognos för cyberattacker mot finansiella organisationer

Kaspersky presenterar prognos för cyberattacker mot finansiella organisationer

Publicerat av: Redaktionen

Kaspersky ger en snabb återblick på sin cyberhotsprognos mot finansiella organisationer 2020, och presenterar sin prognos för 2021 – i vilken man lyfter fram den ökade fattigdomen till följd av Covid-19-pandemin som en grogrund för en kommande cyberkriminalitetsökning.

Kaspersky presenterar prognos för cyberattacker mot finansiella organisationer 3Så här gick det för några av de hot som Kaspersky förutspådde skulle öka under 2020:

  • Försäljning av bankinloggningsuppgifter:

Ja, tyvärr ökade fenomenet markant under 2020. Idag går det att köpa sig inloggningar till bankkonton över hela världen. De kriminella utnyttjar oftast en eller flera svagheter i bankens säkerhetssystem, som man sedan säljer vidare.

  • Ransomware mot banker:

Ja, ännu en oroande trend. Under det gångna året har ransomware-grupper angripit banker över hela världen. De mest uppmärksammade fallen har skett mot banker i Costa Rica, Chile och Seychellerna.

  • Cyberbrott till följd av politisk instabilitet:

Nej, den här prognosen stämde inte fullt ut. Den rådande pandemin och alla nedstängningar har begränsat resandet i världen. Detta har lett till att prognosen ännu inte har blivit verklighet i stor skala. Vi ser dock, tyvärr, hur fenomenet ökar stadigt – om än långsammare än vi förutspådde.

Kaspersky tror att följande cyberhot mot finansiella organisationer kommer att öka under 2021:

  • Bitcoin-stöld. Den rådande Covid-19-pandemin kommer att leda till ökad fattigdom. Det är ytterst troligt att detta kommer leda till ökad cyberkriminalitet. Vi tror att bitcoin-stölder kommer vara en av metoderna som kommer att öka kraftigt.
  • Ransomware från länder som står under ekonomiska sanktioner. Vi tror att dessa länder kommer att bli mer desperata under det kommande året, och därför kommer att försöka ta efter cyberkriminella grupper allt mer för att få pengar. De kommer antingen använda sig av befintlig skadlig kod, eller försöka utveckla sina egna cyberkriminella metoder.
  • Utpressning. Allt fler kriminella kommer att utpressa finansiella organisationer med ransomware och DDoS-attacker – och man kommer att kombinera dessa attacker. Speciellt organisationer som har gått igenom en tidigare data-förlust kommer att vara tacksamma offer, eftersom det kan betyda att de måste avsluta sin verksamhet om de inte betalar pengar till förövaren.

– Dessa är såklart bara några av de hot som förväntas öka. Det gäller för de finansiella organisationerna att stärka sina skydd för att ligga i fas med utvecklingen. Det bör dock också nämnas att vi tror att det polisiära arbetet mot de cyberkriminella också kommer att intensifieras under det kommande året. Det är en trend vi redan sett under det gångna året, och det kommer bara att fortsätta, säger David Jacoby, säkerhetsexpert Kaspersky.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>