Pc, plattor, mobiler – och mjukvara – ökar mest under 2014
Hem Nyheter Kina-servrar ökade med 290 procent

Kina-servrar ökade med 290 procent

Publicerat av: Redaktionen

Serverförsäljningen i världen har länge varit en ganska avslagen historia. Inte alldeles död, men väldigt, väldigt trött. Enligt siffror från Gartner visar den nu tecken på återhämtning.

Visserligen sjönk försäljningen under årets första kvartal med drygt fyra procent räknat i värde globalt sett. Men antal enheter ökade med 1,4 procent.

Nå, det är knappat siffror som föranleder champagneskål. Men för västra Europa såg det lite ljusare ut. Där ökade försäljningen i värde med 6,7 procent. Och EMEA-området som helhet såg för första gången på tio kvartal en försäljningsökning, med 2,5 procent.

IBM halkar ner

HP är giganten globalt sett räknat i värde och tar över ledarplatsen från motsvarande period förra året från IBM. Big blues försäljning sjönk med över 25 procent och fick se sin marknadsandel krympa från 25,5 procent till drygt 19, medan HP, vars försäljningsminskning stannade på 2,3 procent, nu har 25,5 procent, upp från 25,0 förra perioden.

Den spelare som verkligen trotsar inledningens matta bild av servermarknaden är Cisco. De växte med inte mindre än 37 procent i försäljningsvärde. Visserligen från rätt låga nivåer, men ökningen från 3,8 till 5,4 procents marknadsandel är ändå notervärd. Nätverksgiganten var därmed den fjärde största leverantören av servrar i världen.

Observera att detta baseras på värdet av försäljningen.

Inspur tar sig in på topp-5

Tittar vi på antal levererade servrar blir bilden en annan. Då är inte Cisco ens med på listan. Raketerna där kommer från Kina och heter Inspur Electronics respektive Huawei. Inspur ökade sin försäljning räknat i antal med närmare 290 procent och var under Q1 den femte volymmässigt största leverantören av servrar.

Huawei ökade med 61 procent och hamnar på plats fyra.

HP, Dell och IBM toppar listan, i den ordningen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00