Kommentar till de nordiska statsministrarnas åsiktsförklaring om 5G

I ett gemensamt uttalande med Telia Company, Tele2 Group, TDC Group, Ericsson, Nokia, Vodafone Iceland och Síminn har Telenor Group ställt sig bakom de nordiska statsministrarnas åsiktsförklaring om 5G-utvecklingen i regionen.

Kommentar till de nordiska statsministrarnas åsiktsförklaring om 5G 1Bolagens gemensamma brev ställer sig positivt till ambitionen att behålla en ledande position som digitaliserad region och att detta kräver såväl betydande investeringar som lämpliga regler för spektrumtilldelning.

I Sverige kommer 5G-täckning att byggas inom 700MHz-spektrumet som auktioneras ut i december 2018.

– Det är bra att denna viktiga fråga ligger högt på dagordningen. Ur ett svenskt perspektiv innebär det att vi måste skapa regler som tar bort den stora risk för monopolsituation inom 5G-utbyggnad som finns just nu. I nuläget har en operatör möjlighet att köpa hela den användbara delen av 700MHz-bandet, vilket skulle innebära utebliven konkurrens. Konkurrens mellan operatörer har varit en framgångsfaktor bakom tidigare nätutbyggnader inom exempelvis 4G och är en av orsakerna till att Sverige idag har ett mobilnät i absolut världsklass, säger Patrik Hofbauer, vd på Telenor Sverige.