Hem NyheterUndersökningar Konsultkollen 2019 – Toppår för konsultbranschen men svagare tider väntar

Konsultkollen 2019 – Toppår för konsultbranschen men svagare tider väntar

Publicerat av: Redaktionen

I Konsultkollen jämför Cinode boksluten för över 200 svenska konsultbolag med minst 15 medarbetare.

Konsultkollen 2019 - Toppår för konsultbranschen men svagare tider väntar 32018 var ett riktigt kanonår för konsultbranschen med väldigt höga tillväxttal. Sex av tio konsultbolag växte med mer än 10 procent och tre av tio över 20 procent under året.

– De senaste åren har vi sett en makalös efterfrågan och tillväxt i konsultbranschen. 2018 var inget undantag, inte mindre än tre av tio bolag växte med mer än 20 procent. En stor del av tillväxten bland de större företagen är driven av förvärv. Men vi vet redan nu att 2019 är betydligt tuffare och tillväxten kommer vara avsevärt sämre nästa gång vi summerar bolagen, säger Mattias Loxi, medgrundare av Cinode som driver Konsultpodden samt Sveriges största blogg och nyhetsbrev om konsultbranschen.

Medianföretaget växte med 12,8 procent på omsättningssidan och med 8,5 procent på medarbetarsidan. Göteborgsföretaget Agreat har vuxit mest under året och visar även goda marginaler.

– Omsättningen har vuxit betydligt mer än antalet medarbetare. Konsultbolagen har kunnat ta mer betalt men framförallt tyder detta på att partner- och underkonsultaffären ökar betydligt. Det är extra roligt att majoriteten av de bolag som växer snabbast även är kunder till Cinode, fortsätter Mattias.

Rörelsemarginalerna under 2018 är i paritet med 2017, där medianen hamnar på 6,9 procent och de flesta konsultbolagen har mellan fem till tio procents marginal.

– Konsultbranschen är ingen högmarginalbransch och endast fem bolag på listan når över 20 procent. Vi har också jämfört olika kategorier av konsultbolag där de äldre konsultbolagen grundade före millennieskiftet har både sämre tillväxt och lägre marginaler än bolag som grundats senare, avslutar Mattias.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>