Kontrollera kostnader för molninfrastruktur: Tips & tricks
Hem NyheterMolntjänster Kontrollera kostnader för molninfrastruktur: Tips & tricks

Kontrollera kostnader för molninfrastruktur: Tips & tricks

Publicerat av: Redaktionen

Datakostnader, precis som själva beräkningen av dessa, borde alltid vara förutsägbara.

Men i verkligheten kan kostnader för molninfrastruktur enkelt hamna utom kontroll. Det finns många anledningar till att det händer.

Lyckligtvis kan du lära dig att kontrollera dessa genom att implementera en smart molnhanteringsstrategi. I denna artikel delar jag med mig av några insikter och tips om hur du hanterar utgifter för underhåll av infrastruktur.

Fem sätt att utforma en perfekt strategi för hantering av molnkostnad

Det finns många kontrollmetoder för molnkostnad som organisationer kan tillämpa för att hantera kostnader. Här är topp fem, som hjälper dig att spara på dina resurser. Låt oss ta en titt på var och en av dem.

Synlighet i molnlager

En av de främsta orsakerna till oväntad ökning av molnkostnader är dålig synlighet av molnresurser. Kontrollera din infrastruktur från grunden. Om vissa resurser inte används men du fortfarande debiteras för dem, ska du stoppa de fall där de inte används. Alternativt organiserar du dina lediga resurser i handlingsbara arbetsflöden, till exempel uppsägning eller arkivering.

Du kan också använda din leverantörs verktyg, som exempelvis Google Cloud Monitoring, Azure Monitoring eller Amazon CloudWatch. Baserat på den data du samlar in kan du sedan skala storlek på instanser, uppskatta arbetsbelastningar, och få varningar för att spåra oanvända resurser. Detta kommer definitivt hjälpa dig att kontrollera dina utgifter.

Tydlig policy för kostnadshantering

Det kan finnas många människor inom din organisation som kanske använder molnet väldigt olika. Du måste därför ta reda på vem som är ansvarig för vad när det gäller molnet. Du vill veta vem, hur och med vilka regler din molninfrastruktur används.

Genom att implementera visa riktlinjer fastställs ansvar och användarnas rättigheter att kontrollera och ändra infrastrukturen definieras. Dessa regler kan och bör automatiseras.

Definiera principer och dokumentera de processer som används när du arbetar med infrastrukturen, ändra och optimera den och kontrollera kostnader. Det är viktigt att alla team är involverade i processerna och förstår vem som ansvarar för vilken del av utvecklingscykeln.

Kostnadsbesparande infrastrukturförändringar

Om du inte är nöjd med de räkningar du får från din leverantör, prova andra metoder. Överväg serverlös arkitektur.

Det är en typ av modell där din leverantör ansvarar för servrar som körs tillsammans med datorresurser. I det här fallet debiteras din organisation endast för de resurser du faktiskt använder. Företaget debiteras endast för den serverlösa tiden.

Kontrollera kostnader för molninfrastruktur: Tips & tricks

Alexander Chipizhenko, Senior Software Developer på Sigma Software

Infrastrukturen skalas upp och ner automatiskt, så du behöver inte betala för en fast bandbredd eller ett antal servrar. Din organisation kommer få så mycket datorkraft som den behöver. Serverlös arkitektur ger organisationer minskad driftstid och lägre kostnader. Den undviker serverkostnader för till exempel bildbehandling, närvarodetektering eller åtkomstbehörighet.

Alla ledande molnleverantörer erbjuder serverlöst dessa dagar: AWS Lambda, Google Cloud Functions, Microsoft Azure Functions.

Den enda nackdelen med detta, är att du inte har full kontroll över serverhårdvara och runtime-uppdateringar.

Ett annat tillvägagångssätt du kan prova är nätverk.

Den är grunden för en väl utformad infrastruktur, eftersom användarna ständigt behöver vara uppkopplade och överföra data. Med den ständiga förflyttningen av data står organisationer inför ytterligare nätverkskostnader.

I många fall förbiser organisationer ofta nätverkskostnader. När trafikökningar uppstår, ökar molnkostnaderna markant. Detta är kostnaden för utgående dataöverföring.

Håll ett öga på vad som går in och ut från molnplattformen med verktyg som Data Flow Diagrams.

Rabatter

Leverantörer erbjuder många program med rabattalternativ som kan hjälpa dig optimera dina kostnader. Google, Microsoft och AWS har rabattprogram som minskar baskostnaden för datorinstanser. I gengäld förväntar de sig att du förbinder dig till att köpa en viss nivå av resurser i framtiden, eller acceptera tillgänglighetsbegränsningar.

Stora företag kan också söka efter program för att öka betydande besparingar. Se till att kolla in: AWS Enterprise Agreements, Microsoft Azure Enterprise Agreements och Google Cloud For Enterprise Organizations.

Leverantörer erbjuder också gratis kreditprogram till nya företag för att uppfylla deras specifika krav. Dessa är: AWS Activate, Azure Free Accounts, and Google Cloud for startups.

Flera molnleverantörer erbjuder också gratis testversioner för olika enskilda tjänster, så att du kan testa plattformens funktioner innan du köper en licens. Detta ger dig en uppfattning om hur tjänsterna fungerar.

Aviseringar och varningar

Detta är enkelt. Du kan få rapporter om auktorisationsfel, kostnadsökningar, överskridande av budget, etc. Detta ger aktuell information om befintliga problem med dina molnutgifter så du snabbt kan ta itu med dem. Alla ledande leverantörer erbjuder molnoptimeringsverktyg för varningar och aviseringar.

Slutsats

De viktigaste drivkrafterna för överskridande av molnkostnader är ineffektiv molnstrategi, eller ingen strategi alls. Det är viktigt att ha en effektiv strategi som leder din organisation genom övervakning av kostnader och optimeringsprocess.

I den här artikeln har vi tagit upp de mest populära strategierna. Om du precis börjat din resa, kom ihåg att dessa kostnader ibland kan vara utmanande att utvärdera på grund av molninfrastrukturens komplexitet. Så det är alltid en bra idé att ta hjälp av experter som kan guida dig och skapa en effektiv strategi för molnkostnad, vilket ger fördelar för ditt företag.

av Alexander Chipizhenko, Senior Software Developer på Sigma Software

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>