Konverserande plattformar
Hem DISTRIBUTÖRALSO Konverserande plattformar

Konverserande plattformar

Publicerat av: Redaktionen

När datorn först introducerades användes mer eller mindre uteslutande tangentbord i någon form för inmatning.

Konverserande plattformar 2När sedan de olika grafiska versionerna lanserades så såg vi även hur musens betydelse ökade och under årens lopp har denna kombination varit snudd på den enda väg som vi kunnat kommunicera med våra enheter.
Med så började både mobiler, plattor och i viss mån även datorer utrustas med tryckkänsliga skärmar vilket gjorde att vi började jobba direkt på skärmen med antingen fingrar eller olika typer av pennor. Nu står vi inför nästa steg då vi via allt fler lösningar i allt större utsträckning kommer att kunna kommunicera med såväl datorer som i det närmaste alla former av utrustning direkt med rösten och då inte bara ge kommandon utan i många fall även föra allt mer djupgående konversationer. Det finns även rapporter som menar på att vi redan 2022 kommer att använda rösten som primär kommunikationsväg med hela vår tekniska plattform.

En ständigt växande bredd

Även när vi fokuserar på de röstbaserade konversationsplattformarna så har dessa breddats och utvecklats men här i en allt snabbare takt. Vi fick de första lösningarna genom våra smarta mobiler i form av framför allt Apples Siri och Googles assistent. Dessa kompletterades med Microsofts Cortana för Windowsbaserade enheter, en lösning som dessvärre inte kommit till Sverige och där utvecklingen delvis tappat tempo.
Mer eller mindre samtidigt så introducerade Amazon sin Alexa lösning vilket även var det första steget in på de smarta högtalarna, vilket i skrivandes stund är den i särklass snabbast växande marknaden med lösningar i alla format och för alla miljöer. Under senaste tiden så har även flera olika alternativ vuxit fram och flera tillverkare har tagit fram egna lösningar där framför allt Samsung med sin egen assistent Bixby kommit långt och så har Apple även breddat Siri till Apple Home kit.

Konverserande enheter

Tar vi så en titt på vilka områden vi idag kan använda rösten till att styra och konversera med vår utrustning så är så klart mobilerna den primära produktgruppen. Lika klar tvåa är de olika smarta högtalare vilka finns både som renodlade högtalare till lösningar med integrerade skärmar av olika format. Att vi inte lyfter fram belysningslösningar som Philips Hue beror på att dessa inte i sig själva är röstbaserade system utan i sin tur förlitar sig på andra lösningar för detta.

Två produktgrupper som faktiskt erbjudit olika nivåer av röstintegration under flera år men som fram tills nu inte fått riktigt samma genomslag som mobilerna är dels våra TV där det faktiskt funnits lösningar i snart sju år. På samma sätt har även olika GPSer haft en form av kommunicerande intelligens under många år och detta utan någon av de mer kända röstmotorerna bakom.

Andra enheter som idag börjar få antingen egen röstkommunikation integrerad eller som via mobiler eller andra enheter kan kommunicera är våra smarta klockor, olika headset, larm, väderstationer, övervakningskameror med mera. En grupp som växer snabbt och som vi nu formligen ser explodera på detta område är våra vitvaror. Under årets IFA konferens så presenterades en aldrig sinande uppsjö av lösningar för kommunikativa kylskåp, spisar, dammsugare, tvättmaskiner, kaffemaskiner, hushållsassistenter med mera. Alla med gemensamma nämnaren, att vi kan prata direkt med dem.

Det svåra valet

Trots att möjligheterna sett till antal konverserande enheter hela tiden ökar så finns idag ett val som kan vara betydligt svårare – vilket underliggande system ska du satsa på. För bakom i princip alla enheter så hittar vi antingen just Google, Alexa eller Apples alternativ och dessa är inte direkt kompatibla med varandra. Vissa lösningar, som Philips Hue, stöder kommunikation med samtliga tre system men många lösningar är direkt kopplat mot ett av dessa.

Svaret på denna fråga har fram till och med berott på språket som används. Apples Siri var först med att erbjuda konversation på svenska men nu kommer även både Google och Alexa. Däremot är det fortfarande osäkert om och i så fall när både Cortana och Bixby med flera kommer med stöd för svenska.

Vi har däremot kunnat se lite av en alternativ lösning på detta problem i form av den lilla runda bollen Homey. Detta är en tredjepartslösning som faktiskt kan kommunicera med merparten av plattformarna och på detta sätt agera lite av en tolk och kanske är det denna typ av lösning som vi kommer få se. Kan utvecklarna bara ta detta ett steg längre och göra det möjligt för oss att prata rakt ut oavsett om det gäller att hantera belysning, justera värme, boka resor eller kontrollera våra möten med mera och någon form av hubb eller brygga fångar upp detta och sedan i sin tur aktiverar bäst system för just detta ändamål, ja då är vi nog framme i ett läge där även de mest skeptiska kommer att börja kommunicera med andra än människor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00