Kronprins Haakon av Norge besökte Space tillsammans med Kronprinsessan och Prins Daniel
Hem Nyheter Kronprins Haakon av Norge besökte Space i Stockholm tillsammans med Kronprinsessan och Prins Daniel

Kronprins Haakon av Norge besökte Space i Stockholm tillsammans med Kronprinsessan och Prins Daniel

Publicerat av: Redaktionen

Idag besökte H.K.H. Kronprins Haakon av Norge SPACE i Stockholm tillsammans med DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniel.

Besöket var en del av det pågående norska officiella besöket till Sverige där ett av fokusområdena är främjandet av kultur och kreativa näringar.

SPACE med fokus på digital kultur inom dataspel, musik och e-sport berättade bland annat om sin satsning Space Academy med målet att få fler unga att lära sig programmera och skapa digitalt.

Space Academy är en del av SPACE, Stockholms nya digitala kulturcenter vid Sergels torg i Stockholm, och vill göra digitalt skapande tillgängligt för alla unga, oavsett bakgrund, samt främja kompetensutveckling inom IT och tech. Under 2022 har Space Academy som målsättning att väcka ett intresse för programmering hos över 2 000 ungdomar, där hälften ska vara tjejer.

– Space Academy arbetar med demokratisering av utbildning inom tech. Vi är väldigt glada över att Kronprins Haakon av Norge tillsammans med Kronprinsessan och Prins Daniel väljer att besöka oss för att se hur vi inspirerar unga att vilja vara en del av framtidens tech- och IT-bransch, berättar Nastaran Baleng-Soultani, medgrundare och ansvarig för Space Academy.

Kronprins Haakon av Norge besökte Space tillsammans med Kronprinsessan och Prins Daniel

Kronprins Haakon av Norge besökte Space tillsammans med Kronprinsessan och Prins Daniel. Foto: Knut Capra

Det norska besöket i Stockholm och Göteborg ska bidra till att stärka det nära affärssamarbetet mellan Sverige och Norge med fokus på att framtiden måste vara hållbar och kunskapsbaserad. Ett fokusområde i programmet är främjande av kultur och kreativa näringar, därav besöket på SPACE. Ämnen som också tas upp under besöket 2-4 maj är artificiell intelligens, smarta samhällen, bioekonomi, hälsa och välfärdsteknik samt ren energi och havs-/miljöfrågor.

På SPACE träffade Kronprins Haakon, Kronprinsessan och Prins Daniel Åsa Caap, ytterst ansvarig för SPACE samt Nastaran Soultani, medgrundare och ansvarig för Space Academy.

De samtalade även om bristen på, och vikten av, utvecklare med representanter från Microsoft och Shortcut. Besöket avslutades med ett panelsamtal om framtidens musikindustri i Space Arena med bland andra Universal och Snafu Records.

Kronprinsessan och Prins Daniel är värdar för besöket i Sverige där det norska Kronprinsparet åtföljs av näringsminister Jan Christian Vestre samt en större näringslivsdelegation.

SPACE med sina sju våningar ligger i den femte Hötorgsskrapan och öppnade i november 2021. Centret innehåller världens största gamingcenter med fler än 400 spelstationer, Space Academy, kontor, inspelningsstudios för musik och podd, fik och restauranger, en arena samt Avicii Experience.

– SPACE är Sveriges nya kulturcenter för den digitala generationen. Vår vision är att människor från olika kulturer, med olika bakgrunder, ska mötas och skapa tillsammans, berättar Åsa Caap, head of Space.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>