De mest framträdande svenska kvinnorna inom teknikbranschen
Hem Kvinnor på Kanalen Kvinnliga IT-influencers som formar teknikbranschen

Kvinnliga IT-influencers som formar teknikbranschen

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNOR PÅ KANALEN] De mest framträdande svenska kvinnorna inom teknikbranschen

Enligt European Institute of Gender Equality har Sverige det högsta jämställdhetsindexet i Europa – 83,8.

Ändå kvarstår könsklyftan inom teknikbranschen i landet, detta eftersom endast 35% av STEM-studenterna är kvinnor.

”Tjejer hålls utanför STEM på grund av stereotypen att detta inte är något för tjejer. Den utbredda uppfattningen att Sverige redan har nått högsta möjliga jämställdhet är sannolikt en del av anledningen till att könsuppdelningen inom teknikbranschen ännu inte har uppnåtts. Människor uppmärksammar helt enkelt inte problemet tillräckligt. Lyckligtvis finns det många svenska kvinnor som bryter mot detta stigma och inspirerar andra kvinnor att ge STEM en chans, säger Laura Tyrell, PR-chef hos NordVPN.

Historiska kvinnor

Bakom den första allmänna datorn som kallades för ENIAC stod sex kvinnliga programmerare. Jean Bartik, Marlyn Wescoff Meltzer, Ruth Lichterman Teitelbaum, Kay McNulty Mauchly Antonelli, Frances Spence och Frances Elizabeth ”Betty” Holberton.

De mest framträdande svenska kvinnorna inom teknikbranschenTrots detta banbrytande arbete släpptes aldrig namnen på kvinnorna som arbetade på ENIAC och glömdes i stort sett bort tills det att Kathy Kleiman upptäckte deras historia 1985.

Sökmotorer som vi känner dem idag byggde på begreppet omvänd dokumentfrekvens, något som utvecklades redan 1972 av Karen Spärck Jones, professor vid Cambridge Computer Laboratory.

Spanning Tree Protocol, som möjliggjorde utvecklingen av moderna nätverk, uppfanns av Radia Perlman. Hon kallas ofta ”Internets mamma”.

Svenska kvinnor som formar teknikbranschen:

  • Dora Palfi, medgrundare och VD för imagiLabs, ett edtech-företag som tillverkar produkter som ger flickor kompetens, förtroende och gemenskap att skapa teknik. Förutom sitt uppdrag att föra tekniken närmare tjejerna är hon även en yogainstruktör som tar mindfulness närmare ingenjörer. 2021 var Dora med på Forbes 30 Under 30 2021 som en av Europas ledande sociala entreprenörer och som Cartier Women’s Initiative Fellow 2020.
  • Samaneh Utter, grundare av Women in IT (kvinnor.it), en organisation som förbinder alla kvinnor inom IT och även hittar sätt att inspirera yngre tjejer att skapa en karriär inom IT. Samaneh arbetar även som Amazon DynamoDB Specialist-Senior Solutions Architect på Amazon Web Services (AWS). Tidigare arbetade hon som IoT-utvecklare för Tele2 och applikationsutvecklare för Volvo Cars Corporation.
  • Elinor Samuelsson, grundare av BrightAct, ett prisbelönt startupföretag som bygger genomtänkt teknik för att bryta cykeln av våld i hemmet på en global skala. Hon är även Senior UX/UI Designer på Uppsala Kommun för att bygga en digital verktygslåda för innovation riktad mot ledare i den svenska offentliga sektorn.
  • Carolin Runnquist, chef för Channel Experience and Governance på Swedbank. Carolin utsågs till årets IT-kvinna av Tiesto 2018, och fick ett ”Sveriges Supertalents”-pris samma år och deltog som talare på TEDx Stockholm 2019.
  • Smriti Mishra, chef för AI på Earthbanc, världens första leverantör av Carbon & ESG Reporting som levererar rådgivningsprodukter och tjänster inom Sustainable Finance AI till banker, finansinstitut och kapitalförvaltare, med en hög grad av förtroendeutbredning med bayesiska neurala nätverk. Hon säger att hennes mål är att bekämpa klimatkrisen med hjälp av sin kunskap och erfarenhet inom artificiell intelligens.

”Det är inspirerande att se kvinnor inom teknik lyckas och kämpa för medkvinnors rättigheter i branschen. Detta ger hopp om att sektorn en dag kommer att bli helt och hållet könsneutral”, säger Laura Tyrell från NordVPN.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>