Kvinnorna som förändrat vinbranschen
Hem NyheterEfter Jobbet Kvinnorna som har förändrat vinbranschen

Kvinnorna som har förändrat vinbranschen

Publicerat av: Redaktionen

Historiskt sett har vinindustrin varit mansdominerad.

Något som till viss del finns kvar än idag.

Kvinnorna som förändrat vinbranschenNu har däremot allt fler kvinnor tagit plats i industrin och hjälper till att sudda ut bilden av att branschen inte är för kvinnor. The Wine Company vill nu hylla några av de kvinnor som är med och förändrar branschen.

Traditionellt sätt har kvinnor inte fått så stort utrymme i vinbranschen och många jobbar hårt för att sticka ut i en bransch som i hög grad fortfarande domineras av män. Nu växer däremot antalet kvinnor i vinindustrin och framtiden bådar gott. The Wine Company har valt att uppmärksamma några av de fantastiska kvinnor som sticker ut i vinvärlden.

Vinvärlden har verkligen tagits med storm av alla otroligt duktiga och kunniga kvinnor i industrin. Utvecklingen och jämställdheter i branschen går framåt men det finns definitivt plats för fler kvinnor som kan bidra med sina insikter och erfarenheter.

Fyra kvinnliga vintillverkare som briljerar:
Juliane Eller

Som 24-åring tog Juliane Eller över skötseln av sina föräldrars gods med bravur. Detta var år 2013. Idag anses hon vara en av de mest lovade vinmakartalangerna i Rheinhessen. Juliane odlar ekologiskt och undviker bekvämligheter som mekanisk skörd eller renodlad jäst. Hennes vinstil är puristiskt tydlig och alla viner är torra med smak av mineraler.

Les Jamelles

Catherine och Laurent Delunay lärde sig hantverket att göra vin i sitt hemland Frankrike. Efter en resa till Kalifornien där de hittade inspiration i den ”nya världen” återvände de till Frankrike för att söka efter vinmakare som delade deras idé kring vinframställning. 1991 vinifierade Catherine den första årgången av Les Jamelles. På den tiden var det fortfarande väldigt ovanligt med en kvinna som tillverkade vin. Men hennes stil vann snabbt över kritiker, kollegor och vinälskare.

Sedan dess har hon tagit hand om utvecklingen av vinerna.

Catena

Catena Zapata Winery drivs av Nicolás, barnbarn till grundaren, och han har sin dotter Laura vid sin sida. År 2001 grundade Laura ”the Catena Institute of Wine” där hon forskar om förhållandet mellan klimat, jordmån och druvsorter i argentinsk vinodling. En revolution inom Catena är baserad på Lauras biologiexamen från Harvard och hennes expertis inom mikrobiologi. Genom Lauras annorlunda sätt att göra och utforska viner har hon revolutionerat synen på vinodling på Catena.

Tilia Wines

Det som är speciellt med Tilia är deras fokus på hållbarhet. Guillermina Van Houten är vingårdens hållbarhetsspecialist. Guillermina är en vetenskapskvinna i hjärtat och hennes fokus på vingården är att ta hand om druvorna och miljön de odlas i för att skapa de bästa vinerna. Hon har alltid varit fascinerad av naturen och förståelsen för hur den fungerar.

The Wine Company rekommenderar: Från Juliane Eller

The Wine Company rekommenderar att du provar 2020 Eller Juwel Riesling. Juliane lägger ner mycket arbete på sin Riesling. Den skördas för hand så att endast jämt mogna druvor används. Resultatet blir otroligt bra. Vinet doftar intensivt och rent av persika och citrusfrukter. På gommen är den uppfriskande med massor av spänning och ett livligt samspel av sötma och syra. Rieslingen smakar lätt och livligt och passar bra till kyckling- och fiskrätter.

Från Les Jamelles

The Wine Company rekommenderar att du provar 2021 Les Jamelles Merlot Reserve Terroir Selection. Denna typiska Merlot från Les Jamelles kommer i en mycket speciell, ädel kvalitet från regionen runt den sydfranska staden Carcassonne med dess fästning från medeltiden. Tonvikten ligger på körsbär och björnbär, som möter medelhavskryddor som timjan, mynta och kanel med en fin ton av choklad i gommen. Rund och saftig – en riktig klassiker!

Från Catena

The Wine Company rekommenderar att du provar 2019 Pasarisa Cabernet Sauvignon. Catenas nya fullträff kommer från Salta, världens högsta vinberg. Det är en rak och okomplicerad cabernet sauvignon. I doften framträder den druvtypiska svartvinbärsaromen tillsammans med behagliga mineraltoner. I smaken möts fruktiga toner av svarta vinbär med elegant cederträ och tobak. Tanninerna ger Pasarisa struktur utan att bli allt för dominerande. Sydamerika i högform!

Från Tilia Wines

The Wine Company rekommenderar att du provar Tilia Malbec. Vinserien Tilia från den prisbelönta producenten Catena – en pionjär inom hållbar vinodling – produceras till stor del genom manuellt arbete. Argentinas populära stjärndruva malbec är nästan svart och full av frodiga björnbärsaromer samt kryddiga toner från lagringen på träfat. Vinets komplexa aromer och mjuka tanniner sitter kvar i gommen länge.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>