Lägg inte ansvaret för digitalisering på de anställda
Hem KRÖNIKA Lägg inte ansvaret för digitalisering på de anställda

Lägg inte ansvaret för digitalisering på de anställda

Publicerat av: Redaktionen

[Krönika] Anställda med tillgång till rätt IT-verktyg är betydligt mer produktiva vilket en majoritet av CIO:er tror kan leda till ökade intäkter.

Lägg inte ansvaret för digitalisering på de anställda 2Ändå saknas ofta en konkret vision från ledningen kring arbetet med företagsapplikationer.

En rapport från VMware och Forbes Insights från slutet av förra året visar att svenska medarbetare med tillgång till de IT-verktyg de efterfrågar i jobbet är sju gånger mer benägna att se en ökad produktivitet. Exempelvis spenderar dessa medarbetare 16 procent mindre tid på manuella processer.

Nio av tio CIO:er i EMEA tror att företagets intäkter kan öka med fem procent över en treårsperiod om de anställda har tillgång till de verktyg de efterfrågar. Ändå saknas ofta en konkret vision från ledningen kring hur dessa verktyg ska implementeras och användas.

Avsaknaden av visioner gör att många företag går miste om den produktivitet en modern digital arbetsplats erbjuder. Därför är det inte ovanligt att det istället är de anställda som driver digitaliseringen av arbetsplatsen genom att själva köpa in de applikationer de behöver. Så många som var femte företagsapplikation har installerats av de anställda visar vår rapport.

Ledningen måste ta ett större och mer långsiktigt ansvar för att kunna utnyttja de konkurrensfördelar som rätt IT-verktyg ger. Samtidigt måste ledningen våga släppa på kontrollen och visa förtroende för en mobil och mer individuell användning av företagsapplikationer.

Digitaliseringen kräver helt enkelt ett helhetsgrepp. Här kommer företagens förmåga att förse sina anställda med information och främja mobilitet att vara avgörande för att skapa en digital arbetsplats med engagerade och produktiva medarbetare. Generellt sett ligger Norden långt fram i detta sammanhang, men faktum är att många privata företag har mycket att lära från offentlig sektor som ofta är bättre på att ta sig an stora och långsiktiga digitaliseringsprojekt.

Många företag faller också på att inte gå hela vägen.

Den digitala arbetsplatsen måste fungera oavsett var de anställda befinner sig och vilken enhet de använder för att verksamheter verkligen ska kunna dra nytta av alla fördelar.

Till sist: i en tid av hög kompetensbrist, där många företag kämpar med att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare, spelar tillgång till rätt IT-verktyg en viktig roll i valet av arbetsplats. Vår rapport visar att svenska medarbetare med tillgång till rätt IT-verktyg är hela fyra gånger mer benägna att påstå att arbetsplatsen har blivit mer eftertraktad till följd av detta.

I digitaliseringen av arbetsplatsen bör ledningen kort sagt lyssna på sina anställda – men själva ta ansvar för visionen och genomförandet.

Per Gustafsson, Sverigechef VMware

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00