Länsstyrelsen Stockholm och Telia lanserar Digital i Sverige, en bättre digital start för nyanlända
Hem NyheterTech News Länsstyrelsen Stockholm och Telia lanserar idag Digital i Sverige, en bättre digital start för nyanlända

Länsstyrelsen Stockholm och Telia lanserar idag Digital i Sverige, en bättre digital start för nyanlända

Publicerat av: Redaktionen

För att välkomna fler nyanlända till ett uppkopplat liv i Sverige lanserar Telia och Länsstyrelsen Stockholm ”Digital i Sverige”.

Ett initiativ där riktade utbildningsinsatser via SFI och DigitalTolk ska skapa trygghet, inspiration och ökad kunskap kring grundläggande digitala samhällstjänster.

Sverige är idag ett digitalt toppresterande land med stora möjligheter för de som är teknikvana. Har man däremot inte kunskap, eller känner sig otrygg att delta i det digitala samhället, riskerar man utanförskap. Telia har länge jobbat för att motverka det genom initiativ som prisbelönta Digital Senior, Digital Förälder och Digital Företagare. Nu vidareutvecklar Telia och Länsstyrelsen Stockholm det framgångsrika konceptet och lanserar Digital i Sverige, med fokus på att guida och hjälpa nyanlända till en bättre start.

– Att inkludera alla är grunden för ett jämställt och demokratiskt samhälle, det gäller även det uppkopplade livet. Därför jobbar vi aktivt med att minska det digitala utanförskapet och inkludera fler. Det görs genom våra nätsatsningar och genom kunskapshöjande initiativ, men det behövs också ett bredare, gemensamt ansvar. Därför känns det riktigt bra att vi, tillsammans med Länsstyrelsen Stockholm, så tydligt kan bidra till att nyanlända i Sverige får ett bra stöd för att snabbt kunna ta del av vår uppkopplade vardag. Digital i Sverige är ett viktigt tillskott i vårt arbete för digital inkludering, säger Anders Olsson, vd på Telia Sverige.

Länsstyrelsen Stockholm och Telia lanserar Digital i Sverige, en bättre digital start för nyanländaUtbildningsträffarna startas upp med piloter under november, i samarbete med Telia, Länsstyrelsen Stockholm, DigitalTolk och Nordea, och pågår fram till sista december 2023. Kommuner inom Stockholmsregionen kommer genom SFI (Svenska för invandrare) att stå värdar och DigitalTolk kommer tolka alla språk och översätta allt utbildningsmaterial. Telia bidrar med teknik och digital expertis för ökad förståelse och kunskap kring möjligheter på nätet, där ingår också guidning om exempelvis betalningstjänster och BankID tillsammans med Nordea.

– Digitaliseringen har skapat stora möjligheter som lett till att många av våra viktigaste samhällstjänster huvudsakligen sker digitalt, exempelvis hur vi betalar. Som ny i Sverige möts du av en digital vardag som ställer krav på dig som individ att kunna hantera digitala tjänster och verktyg, något du kanske är van vid fast i andra kontexter och former eller så öppnas nu helt nya dörrar. Det är viktigt att åskådliggöra att digital kompetens och mognad är individuellt och att det kan finnas utmaningar i att hantera de verktyg och tjänster som erbjuds. Därför tror vi att detta projekt tillsammans med Telia kan göra stor skillnad, då vi gemensamt arbetar för digital inkludering, säger landshövding i Stockholms län Sven-Erik Österberg.

– Att ge ett språk, en röst och en möjlighet att ta del av vårt gemensamma samhälle, att ge människor en möjlighet att förstå varandra, är det som driver oss framåt. Vi har förändrat tolkbranschen från grunden genom vår digitala plattform och hoppas att vårt deltagande i Digital i Sverige ska hjälpa fler nyanlända att börja använda grundläggande digitala tjänster så fler kan inkluderas, säger Leyla Sarac, medgrundare DigitalTolk.

Målsättningen med Digital i Sverige är att nå 900 deltagare det första året. Först ut är Stockholms Stad den 30 november och 1 december, följt av Danderyds kommun den 5 och 7 december.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00