Hem KRÖNIKA Låt oss värna om de skandinaviska värderingarna

Låt oss värna om de skandinaviska värderingarna

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Sverige. Mitt vackra grannland. Storebror i den skandinaviska familjen, även om det smärtar lite i mitt danska hjärta att erkänna det. Vi danskar ser upp till Sverige på många områden.

Låt oss värna om de skandinaviska värderingarna 2

Tommy Zwicky Vice President of Communications, Huawei Danmark

Ni är klart mest modemedvetna, ni skapar bäst musik och ni har alltid stått upp för jämlikhet och rättvisa, även när det varit svårt. Jag upplever Sverige som ett land i balans, där man inte låter sig dras med i populism eller enkla slagord. I Sverige är ni noggranna, tänker efter och tar beslut baserat på fakta och inte på känslor. Svenskarna kan man räkna med och lita på.

Jag blev därför minst sagt överraskad när det meddelades att Huawei, min arbetsgivare i Danmark, inte får vara med och bygga Sveriges 5G-nätverk. Ett beslut som togs utan telekombranschens kännedom och utan att Huawei blev tillfrågade under processen som ledde fram till förbudet. Det står i skarp kontrast till den ordentlighet jag normalt förknippar med Sverige och svenskarna.

Beslutet verkar enbart vara baserat på att Huawei är från Kina. Jag visste inte att Sverige har ett så dåligt förhållande till Kina. Volvo är ju idag kinesiskt även om de har huvudkontor i Sverige och Huaweis svenska konkurrent på 5G går ju som tåget i Kina och har en fabrik i Nanjing. Så var kommer denna fientliga hållning från? Det verkar som att den kommer från USA och en president som inte döljer det faktum att han tycker att kampen mot Huawei är en kamp mot Kina. Jag trodde och hoppades ärligt talat att Sverige skulle stå emot pressen från USA. För under Huaweis 20 år i Sverige har det inte inträffat en enda säkerhetsincident. Vill Sverige verkligen utkämpa Trumps strid mot Kina åt honom?

I Danmark står vi också inför en omfattande 5G-utrullning. Och precis som i Sverige väntar vi på politikernas ramar för vilka krav som kommer att ställas på leverantörerna av tekniken. Danmark har stakat ut en stram kurs. Jag hoppas att de danska politikerna kommer att lyssna på fakta från tekniska experter och telekombranschen, precis som politikerna i Norge och Finland har gjort, och inte låta sig pressas av USA att utesluta företag med anledning av deras ursprungsland.

Min önskan är att den svenska regeringen ser över sin position på detta område. Att Sverige vill ta den skandinaviska storebrorsrollen på allvar, så att vi i Skandinavien kan stå enade kring jämlikhet och rättvisa i de politiska besluten. Även om jag vet att det kan vara tidskrävande och besvärligt. Men det är exakt det som är grundläggande för våra skandinaviska värderingar – att vi inte kompromissar med våra demokratiska processer. Man säkerställer att öppenhet är grunden för de val som görs. Också när det är svårt. Särskilt när det är svårt.

Av: Tommy Zwicky Vice President of Communications, Huawei Danmark

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>