Lenovo hjälper danska rymdarkitekter bygga en bostad för månen

Två unga danska rymdarkitekter ska resa till Grönland för att testa en intelligent månbostad som de själva har byggt och designat.

Lenovo hjälper danska rymdarkitekter bygga en bostad för månen 1I projektet kommer de förlita sig på Lenovos teknik för både överlevnad och datainsamling. Målet med projektet är att komma ett steg närmare drömmen om att en dag bosätta månen.

Teknik, sensorer, datorer och Internet Of Things spelar en central roll i rymdforskning. Detta är också fallet i ett nytt forskningsprojekt som leds av två unga danska rymdarkitekter från Saga Space Architects, Karl-Johan Sørensen och Sebastian Aristotelis.

Under tre månader, med start idag, kommer de två äventyrarna leva på en avlägsen, arktisk plats på Grönland. Bostaden Mark 1 är en månbostad som de själva byggt och designat.

– Vi kommer att vara helt och hållet isolerade, säger den 25-årige arkitekten Sebastian Aristotelis. Landskapet är monotont. Det finns inget närliggande stimuli och därför kommer det vara den mest naturnära simulationen av hur det skulle vara att bo på månen som vi kan uppnå här på jorden.

Bostaden är full av teknik som ska underlätta såväl leverne som forskning. Ett exempel är solpaneler som ska generera den el som driver den stationära dator som är kärnan i bostaden, samt dess 76 sensorer. Detta, tillsammans med mycket annat, gör hemmet välfungerande även under extrema väderförhållanden med exempelvis 30 minusgrader.

– Odin är hjärnan i månbostaden, säger Sebastian Aristotelis. Det är en liten och fläktlös Lenovodator (ThinkCentre M90n) som är kopplad till sensorer som förutspår vilket underhåll som kommer att behövas. Om någon av sensorerna upptäcker att luftfuktigheten ökar eller temperaturen faller så uppmärksammar den teamet om att det kan finnas ett fel i en särskild panel.

På plats kommer teamet att samla in unika biometriska data över flertalet parametrar vad gäller både äventyrarna själva och bostaden i sig. En växtvägg kommer exempelvis att tas med för att se hur plantor överlever i den typen av miljö. Arkitekterna samarbetar med 20 olika forskningsteam som kommer få tillgång till den samlade datan – detta för att komma ett steg närmare till att göra månen till vårt hem.

Utrustningen måste fungera

Under de tre månaderna de kommer spendera i bostaden är forskningsmöjligheterna extremt begränsade. De två danskarna kommer att noggrant behöva planera och prioritera sin tid och sina insatser. Varje dag kommer de arbeta efter ett vanligt schema av åtta timmars sömn, åtta timmars arbete och åtta timmars fritid.

Rymdarkitekterna kommer att spendera en stor del av sin vakna tid framför sina bärbara datorer. Dessa är absolut nödvändiga för att bibehålla en säker kommunikationslinje med världen utanför, och säkerställa att de befinner sig i trygghet under hela forskningsprojektet.

– Vi måste kunna lita på att våra laptops och att teknologin bakom fungerar felfritt hela tiden, förklarar Sebastian Aristotelis. Datorerna är av största vikt vid detta uppdrag: vi använder dem för överlevnad, vårt arbete och de är vår enda källa till underhållning. Så vi måste kunna vara säkra på att de är pålitliga vid extrema förhållanden. Eftersom många av våra tidigare datorer har varit från Lenovo, så känner vi oss trygga med vårt beslut att använda dem nu också.

Den utrustning som teamet tar med sig på sin expedition är två ThinkPad P53s från forskningsprojektets sponsor Lenovo. Dessa datorer har testats i militära miljöer och är skapade för att hantera extrema väderförhållanden men också krävande uppgifter såsom datatunga arkitektoniska ritningar. De tar också med den stationära datorn ThinkCentre M90n Nano IoT.

– Vi är mycket glada över möjligheten som projektet Saga Space Architects gett oss, säger Peter Juul Jorgensen, Country Manager Lenovo PCSD Danmark. Det är den ultimata utmaningen för våra produkter, och det blir ett kvitto på de insatser vi gjort för att säkerställa hållbarhet och pålitlighet. Vi önskar dem all lycka i detta äventyr.