Lenovo ser tillbaka på ThinkPads historia och vad den bidragit till

[KRÖNIKA] ThinkPad har bidragit till att revolutionera hur vi gör en rad olika saker. Datorrevolutionen som inleddes 1992 har bland annat bidragit till att tusentals företag har kunnat utvecklas och blomstra.

Lenovo ser tillbaka på ThinkPads historia och vad den bidragit till 1
Pasi Välimaa, Solutions Technologist, Lenovo Sverige

Dessutom har undervisningsmetoder förändrats med digitalt lärande, och lagerhantering har kunnat kopplas till leveranskrav för att skapa en heltäckande försörjningskedja. Även vården har fått omedelbar tillgång till patientdata, röntgenbilder och diagnosunderlag.

2 december 1993 tar också rymdfärjan Endeavour med sig den första ThinkPaden ut i rymden. Uppdraget var att reparera rymdteleskopet Hubble och till sin hjälp har teamet en ThinkPad laddad med hundratals färgbilder av olika teleskopdelar, som ska göra det enklare att identifiera felen och åtgärda dem.

Sedan dess har flera hundra bärbara ThinkPad-datorer av olika modeller använts på uppdrag med rymdfärjor, på The International Space Station och på den ryska rymdstationen Mir. Dessutom kommer troligtvis en ThinkPad 750C att sätta nytt rekord i hur länge en dator befunnit sig i rymden. Den finns nämligen kvar i Mirs övergivna modul Spektr, som troligtvis kommer att cirkla runt i rymden för evigt.

”The Butterfly”

ThinkPad 700C och dess senare iterationer, 750C och 755C, var alla kommersiella framgångar. De var dock ofta utom räckhåll för de allra flesta privatpersoner. IBM hade inte för avsikt att sänka priset. Istället satte en ingenjör, vid namn Tim Cook på IBM i USA, ihop en arbetsgrupp som skulle utveckla en notebook för konsumentmarknaden.

Resultatet blev PS/Note, som sålde bra. Detta uppmuntrade Cook och hans team att sikta ännu högre och utveckla en mer avancerad dator för konsumenter. Deras främsta utmaning vid den här tiden var att de största LCD-skärmarna bara var 10,4 tum, men arbetsgruppen ville ha ett fullstort tangentbord. Det innebar att tangentbordet blev bredare än själva datorn. John Karidis, en lysande mekanikingenjör, löste problemet genom att förse datorn med ett utfällbart tangentbord, det nu välkända fjärilstangentbordet – och ThinkPad 701C var född.

Nästa steg

Eftersom tekniken har utvecklats med exponentiell hastighet har Lenovos designer och ingenjörer bakom ThinkPad hela tiden strävat efter att omarbeta den bärbara datorn samtidigt som originalkonceptet bibehållits. Från ThinkPad 701C med tangentbordet “Butterfly” till Lenovos konvertibla 2-in-1 X1 Yoga med “rise and fall”-tangentbord, har utvecklingen tagit ThinkPaden till frontpositionen bland bärbara datorer.

Under den kommande 25-årsperioden kommer ThinkPad fortsätta utvecklas, skapa innovation och leverera morgondagens teknik. Arimasa Naitoh, tidigare chef för Yamato Labs (ThinkPadens födelseplats) och kärleksfullt känd som ThinkPadens fader, är övertygad om att framtiden är i säkra händer. “Från den första 700C till den senaste X1-modellen har ThinkPad hela tiden visat att den kan bidra till transformation och ge kunderna en oefterhärmlig mobilitet”, säger han. “Vårt utvecklingsteam föreställer sig en framtid där ThinkPad skapar nya segment och ytterligare berikar användarupplevelsen, allt eftersom tekniken blir mer integrerad i våra liv.”

Pasi Välimaa, Solutions Technologist, Lenovo Sverige