Leverantörer, återförsäljare applåderade Gandalfs speed dating-dag

När Gandalf bjöd in till en dag av blixtmöten mellan leverantörer och återförsäljare var det ett hyggligt nytt grepp i den svenska it-kanalen. Och att döma av reaktionerna på plats var det synnerligen lyckat.

David Nicander, vd på Gandalf.
David Nicander, vd på Gandalf.

Det bubblade på SAS Radisson Blu på Arlanda den 16 april. Gandalf hade bjudit in 16 kunder och lika många leverantörer till en dag av så kallad speed dating. Vi kom dit strax innan lunch och i hissen på väg upp till våningen där alla möten skedde träffade vi distributörens vd David Nicander. Han var påtagligt nöjd.

– Det har gått över förväntan. Bara en sådan sak som att alla har kommit, sa han, skrattade lätt och la sedan till att även de spontana kommentarer han har snappat upp under förmiddagen tyder på att det här är ett lyckat grepp.

Första gången

Det var första gången Gandalf gjorde något i den här stilen. Och såvitt vi känner till har ingen annan heller gjort det tidigare på motsvarande sätt. Marknadschefen Gary Vallgårda är mannen bakom evenemanget, som gick under benämningen Catch a Match.

Syftet med dagen var mycket enkelt. Det handlade om att bädda för såväl nya som utvecklade relationer mellan leverantörer och återförsäljare. I synnerhet det senare har varit en stark drivkraft i planeringen av dagen, berättade Gary senare under lunchen.

– Det är rätt vanligt att våra kunder inte ser eller utnyttjar hela sortimentet hos sina leverantörer. Vår förhoppning är att det här kan hjälpa återförsäljarna att vidga bilden och få dem att köpa fler produktkategorier.

Total kontroll

Upplägget andades effektivitet. Gandalf-personal gick runt och knackade på dörrarna till rummen där mötena pågick för att tala om att det var fem minuter kvar av mötestiden. Det är nödvändigt att hålla schemat på minuten för att ett sådant här arrangemang ska fungera, påpekade Gary.

F-Secures Mikael Herrala med Tobias Berglund från Multitech.
F-Secures Mikael Herrala med Tobias Berglund från Multitech.

I ett av rummen träffade vi Mikael Herrala från F-Secure tillsammans med Tobias Berglund från Multitech i Örebro, en liten återförsäljare inriktade på konsument och SMB.

– Vi har Panda på säkerhetssidan och är nöjda med dem, men vi funderar på att komplettera med ytterligare en leverantör, förklarade han för Mikael varpå mötet var igång.

Senare konstaterade Tobias att mötet hade varit givande, att han fått reda på sådant han inte visste sedan tidigare och han skulle definitivt ta upp och utveckla kontakten med F-Secure.

Joel Lundberg, Kjell & Co.
Joel Lundberg, Kjell & Co.

Letar ständigt efter nya möjligheter

Inför sista mötet innan lunch stötte vi på Joel Lundberg, ansvarig för mobilsegmentet hos Kjell & Co, i korridoren. Han skulle strax in till WD, en leverantör de redan jobbar med. Nyss hade han kommit ut från F-Secure-rummet, en för dem ny leverantör.

– Jag är ju ständigt ute efter nya produkter och möjligheter, och efter att utveckla relationerna med såväl befintliga som nya leverantörer, sa han.

De har själva en liknande typ av arrangemang för sina säljare som får möta ett antal leverantörer för att få nyheter och information om produkter.

– Men det är som sagt vårt eget arrangemang och inriktat på information till våra säljare som står i butikerna. Det här är något nytt för mig och det fungerar väldigt bra. Det är lite som att gå på en mässa, fast det är mer uppstyrt vilket gör att det inte flyter ut som det kan göra på en mässa.

Uppskattar “rakt på sak”

Flera av deltagarna vi pratade med konstaterade att med en så begränsad mötestid som 20 minuter blir det ”rakt på sak” och väldigt effektiva möten. Gandalf hade också förberett leverantörerna på vilka kunder som skulle dyka upp, vilket gjorde att de kunde förbereda sig på ett bra sätt.

Det var omöjligt att hitta någon som inte uppskattade eventet bland deltagarna. Och Gandalf-folket verkade också uppriktigt nöjda, nästan förvånade över hur bra det fungerade och hade tagits emot. Så det är ingen orimlig gissning att det blir ett stående event på vårkanten kommande år. Och David antydde att det kanske rentav kan bli flera speed dating-evenemang under loppet av ett år, med olika inriktning.

Post Comment