Må flash vara med dig – lärdomar IT kan dra från Star Wars

Den senaste Star Wars-filmen, The Force Awakens, har slagit ett antal box office-rekord sedan premiären i december. Många fans över hela världen har längtat efter att filmen ska komma upp på vita duken och att den ska leva upp till förväntningarna.

Våra egna förväntningar var att den skulle återgå till grundreceptet från den första trilogin, det vill säga kampen mellan gott och ont, hjältar mot skurkar och rebellalliansen mot rymdimperiet.

Finns det lärdomar som vi i IT-rymden kan dra från Star Wars? Finns det någon visdom som väntar oss från en stor jedimästare (eller Sith Lord)? Vi på NetApp har utforskat dessa idéer tidigare men vad är nytt tio år efter den senaste filmen?

starwars

En störning i kraften

För det första har två stora omvälvande krafter framkommit inom IT-området under de senaste fem till tio åren: IT via molnet och flash-baserade lagringsmedier. Flash gör i huvudsak att tillämpningar körs avsevärt snabbare, upp till 20 gånger snabbare för vissa arbetslaster (inte riktigt ljusets hastighet men det känns som det). IT via molnet bygger på skalbarhet och smidighet för att göra det möjligt för organisationer att leverera intelligenta tillämpningar körandes på en delad infrastruktur, ta bort krav att köpa kapital och resurser för att hysa sin egen IT. Det finns mycket att tycka om moln, men som med alla saker finns det finns en mörk sida såsom datasäkerhet, datastyrning, hur kostnaden mäts samt inlåsning.

Det finns fler Star Wars-paralleller. Kommer du ihåg hur Senator Palpatine skapade osäkerhet och stridigheter inom senaten för att slutligen ta kontroll över hela republiken? Han skapade bakom kulisserna oro för att det nuvarande sättet att göra sköta republiken inte fungerade, att senaten hade förlorat beslutsförmågan och att en central ledare behövdes för att lösa problemen (som han själv skapade). När denna makt i slutändan gavs till honom förstörde han de organisationer som skulle kunna motsätta honom i framtiden något ingen hade kraft att stå emot.

Kan en flytt till molnet leda till liknande bakslag?

Vi har sett fall där molnet har misslyckats och resulterat inneburit mycket negativa resultat för kunderna. Det är mycket lätt att komma in i molnet, men dyrt att komma ut eller flytta mellan molnen. Den goda nyheten är att ett intelligent Data Fabric baserat på NetApps teknik ger möjlighet att hantera, kontrollera och skydda ditt data med valfrihet över var och hur du lagrar det.

Organisationer vill utnyttja IT-resurser där de gör bäst nytta. Exempel är att starta tillämpningar snabbt i molnet; dra dem till ett smidigt privat moln för produktion eller för att skydda och arkivera data under längre tid i molnet. Andra kanske föredrar en modell helt baserad på molnet. Ytterligare andra kanske föredrar en molnmodell som ständigt förändras i takt med att organisationen växer och utvecklas. Frihet, valfrihet och rörlighet – är inte det egenskaper värda att kämpa för och som även rebellerna kan komma överens om?

Att göra hoppet till hyperrymden

Att genomföra hoppet till hyperrymden kräver noggranna beräkningar. Precis som Hans Solo säger i filmen innebär ett hopp till hyperrymden utan noggranna beräkningar risk att flyga tvärs genom en stjärna eller att komma för nära en supernova. Samma sak kan sägas om att utveckla företagstillämpningar.

I takt med att allt mer data skapas får utvecklare mer tryck på sig att skapa tillämpningar för att snabbt och effektivt skapa insikter från dessa data. Men innan tillämpningen kan driftsättas måste den testas. Risken är annars att man kör in i en blockad eller sugs in i ett svart hål av data. Därför vänder sig utvecklare till leverantörer som NetApp för att utforma lagrings- och molnplattformar som optimerats för deras speciella behov.

NetApp erbjuder till exempel en portfölj av högpresterande lagringsprodukter optimerade för utvecklarnas extrema prestandakrav. Data ONTAP med Flash Essentials är en funktionsrik, högpresterande enhetlig lagringslösning, utformad för att ge optimal lagringsprestanda och -beteende för flash-media även under de mest extrema av arbetslaster.

I de fall där datahanteringen är att föredra vid tillämpningslagret erbjuder lagringsprodukterna i vår EF-Series extrem densitet, hög bandbredd, och vansinnigt låg latens för de mest prestandakrävande tillämpningar. Tänk högpresterande datorer (HPC) och dataanalys, eller att försöka göra hoppet till hyperrymden jagad av rymdimperiets TIE-fighters.

Så oavsett om du behöver rik datahantering, eller en företagsbyggsten i världsklass så kan NetApp all-flash lagringssystem hjälpa till att driva dina tillämpningar med ljusets hastighet.

Det där är ingen måne, det är en rymdstation

I hjärtat av rebellalliansens strategi ligger att skydda medborgarna mot rymdimperiets tyranni, särskilt när rymdimperiets dödsstjärna fullt stridsberedd (förlåt Alderaan). På samma sätt bör dataskydd vara i centrum för datahanteringsstrategin. Syftet med dataskyddet är att snabbt kunna återställa efter fel eller dataförlust, det är inte tillräckligt att bara lagra säkerhetskopior av ditt data.

Tänk om Imperiet hade ett nätverk av länkade dödsstjärnor så att de kunde backa upp varandra i fall en gick ner? Denna typ av redundans kunde ha lett till nederlag för Rebellalliansen. Antagandet att själva storleken på dödsstjärnan var tillräckligt för att skydda den blev imperiets undergång, det och en öppning för att släppa ut varma avgaser. Genom att ta tid till att utveckla en plan för oförutsedda händelser och backupsystem redan på projekteringsstadiet kunde ha vänt slaget vid Yavin till rymdimperiets fördel.

För NetApp kunder finns lyckligtvis redan avancerat dataskydd inbyggt i världens ledande lagringsoperativsystem. Det erbjuder bäst resultat, mest utrymmeseffektiva skydds- och datahanteringskapacitet. NetApps Snapshot-teknik möjliggör snabbt skapande och radering av datakopior för lokala kopior samtidigt som den möjliggör en effektiv fjärreplikering för återställning (SnapMirror) och säkerhetskopiering (SnapVault).

Och eftersom Data ONTAP-baserade lösningar kan fungera i datacentret, på ett lokalkontor, i en co-location-anläggning och med Cloud ONTAP i molnet kan du driftsätta en arkitektur för datahantering och -skydd som gör det möjligt att återhämta sig från alla tänkbara katastrofer, även en attack på dödsstjärnan.

May the Flash be with you!

Post Comment