Magisk liten enhet från Toshiba ska sätta fart på AR

DynaEdge är en dator som ryms i en jackficka. Bland Toshibas förhoppningar för den märks att den ska ge ett mervärde till smarta glasögon.

Magisk liten enhet från Toshiba ska sätta fart på AR 1Kraftfulla bärbara datorer för företag är fortfarande huvudnumret för Toshiba Client Solutions i Sverige. Andra företag i Toshibakoncernen fyller på med avancerade företagslösningar. Men nu knyter man också stora förhoppningar till en enhet som ser ut som en förvuxen smartmobil utan bildskärm.

DynaEdge är en liten mini-pc som Toshiba hoppas ska bli navet i en mängd nya tillämpningar, inte minst för AR (förstärkt verklighet).

– Jag tror att mer och mer av vår verksamhet kommer att kretsa kring DynaEdge de närmaste åren. Men då handlar det om lösningar som den används i, inte om själva enheten, säger Kenni Ramsell, Nordenchef på Toshiba Client Solutions.

På IT-mässan Dustin Expo i Stockholm nyligen visade Kenni Ramsell stolt upp flaggskeppslösningen för DynaEdge just nu: smarta glasögon som är kopplade till enheten. Glasögonen kopplas helt enkelt till DynaEdge-enheten som användaren bär på sig. Måtten på den version av DynaEdge som finns ute nu är 165 x 84 x 20 millimeter.

Vad är fördelen jämfört med till exempel Googles smarta glasögon? Det har trots allt inte blivit något riktigt genombrott för den här typen av lösningar än. Tanken är att eftersom DynaEdge är en liten pc med Windows 10 Pro med operativsystem så ska det bli enklare att skapa tillämpningar i vilka glasögonen kommer till sin rätt. Här kommer andra Toshibabolag, partner och kunderna själva in i bilden, vad gäller att bygga applikationer.

Det går att bestycka DynaEdge med olika Intelprocessorer och det finns rimliga mängder minne och lagring. Så kapaciteten blir bättre än med smarta glasögon som innehåller datordelen.

Vilka tillämpningar kan man tänka sig?

– Lagerarbetare och servicetekniker som kan få information men ändå ha båda händerna fria för att arbeta. På vissa ställen får servicetekniker inte ens ha dokumentation som de tar med sig, då passar en lösning för att visa dokumentationen med glasögonen bra, förklarar Kenni Ramsell.

Att ha ”båda händerna fria” är en återkommande beskrivning när han pratar om smarta glasögon. Och när man tänker efter så finns det gott om exempel på när det är en fördel.

Liksom för andra produkter i sortimentet så framhäver Toshiba att det lagts ner mycket möda på säkerhetslösningar för DynaEdge. Företaget bygger säkerhetslösningarna på egen hand, vilket man menar ger en fördel jämfört med att köpa in dem. Bättre kännedom om målplattformen ska ge bättre lösningar, helt enkelt.

På Toshibas sajter finns det fler exempel på tillämpningar för DynaEdge, till exempel för utbildning, för att hålla presentationer och för informationstavlor, till exempel på flygplatser. IoT nämns inte specifikt, men med lite fantasi kan man tänka sig tillämpningar i gråzonen mellan personlig användning och IoT.

Vad sägs om smarta termometrar som användare bär med sig? Då får man kanske inte en uppfattning om temperaturen totalt i en kontorslokal, däremot om hur temperaturen faktiskt kan komma att påverka människorna som finns i kontorslokalen. En slutsats kan bli att det är för kallt i genomsnitt i lokalen, men att det är OK där folk befinner sig.

Hur ska Toshiba sälja DynaEdge, smarta glasögon, bärbara datorer och andra produkter framöver? Räknar man med att marknaden kommer att förändras, eller handlar det fortfarande om återförsäljare, distributörer och konsultbolag med rådgivande funktioner?

– Det är något vi diskuterar hela tiden, men just nu kan jag inte se att några stora förändringar är på gång, säger Kenni Ramsell.