Untitled 6
Hem Säkerhet Många dejtingappar möjliggör digital stalking och doxing

Många dejtingappar möjliggör digital stalking och doxing

Publicerat av: Redaktionen

Forskare hos Kaspersky har genomfört en ingående undersökning av nio populära dejtingappar för att bedöma dess säkerhet och även gjort en jämförelse med motsvarande undersökning de genomförde 2017.

De undersökta apparna är Tinder, Bumble, OkCupid, Mamba, Pure, Feeld, Her, Happn och Badoo.

Bland resultaten framkommer att apparna generellt sett blivit tekniskt säkrare sedan 2017. Flera av apparna är dock utformade på ett sätt som möjliggör digital stalking eller doxing (där privat information offentliggörs för att skämma ut eller skada ett offer) och vissa säkerhetsfunktioner kostar också extra.

dccc– Det är alltid svårt att hitta en balans mellan att bygga en digital närvaro och säkerställa att integriteten skyddas på nätet, varför det är viktigt för användare som nätdejtar att tänka på vilken säkerhetsnivå de tycker är lämpligt samtidigt som de skapar nya relationer online, säger Tatyana Shishkova, säkerhetsexpert på Kaspersky. Våra undersökningar visar att dejtingapparna går i rätt riktning och blir mer måna om att skydda användarnas data. Vi hoppas dock att ytterligare säkerhetsfunktioner finns tillgängliga för samtliga användare utan extra kostnad.

De flesta dejtingappar låter användare registrera sig med ett sociala medie-konto, som exempelvis Instagram eller Facebook.

Det innebär att deras profil automatiskt uppdateras med information från dessa tjänster. Användarna uppmanas också att dela information om sin arbetsplats och var de studerat. På apparna Happn, Her, Bumble och Tinder är det dessutom obligatoriskt att dela sin platsinformation. Sammantaget gör all denna information det enklare att hitta ytterligare personlig information och kartlägga användare, något som kan möjliggör cyberstalking eller till och med stalking i fysisk mening, samt doxing.

Hos flera av dejtingapparna kostar ytterligare säkerhetsfunktioner extra. Mamba är den enda appen som låter användare göra bilder suddiga utan extra kostnad och Pure är den enda appen som förbjuder användare att ta skärmdumpar av chattar, vilket gör det möjligt för användare att få sina chattar och foton spridda utan deras tillstånd, något som också kan användas för utpressning eller doxing.

När det gäller framtiden för dejtingappar och nätkärlek har Kaspersky flera förutsägelser och förhoppningar, särskilt när det gäller säkerheten. Du kan ta del av dessa och även dela dina egna via projektet Earth 2050. 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>