Hem NyheterUndersökningar Många företag påverkas märkbart av coronaviruset

Många företag påverkas märkbart av coronaviruset

Publicerat av: Redaktionen

​I en ny undersökning från Västsvenska Handelskammaren uppger 90 procent av 835 svarande företag att coronaviruset påverkar deras lönsamhet negativt.

Många företag påverkas märkbart av coronaviruset 2

För 15 procent är situationen så allvarlig att de överväger eller redan har vidtagit varselåtgärder

​– För 15 procent är situationen så allvarlig att de överväger eller redan har vidtagit varselåtgärder, säger handelskammarens vd Johan Trouvé.

Om vi dessutom inkluderar åtgärder som arbetstidsförkortning och permitteringar så överväger 3 av 10 företag det. Utan förtroendeskapande besked från regeringen riskerar det att öka snabbt menar Johan Trouvé.

– Vi måste sätta in alla insatser nu. Det är bra att lösningar för korttidsarbete är på gång, även att Riksbanken nu går ut med ett lånestöd på 500 miljarder kronor till bankerna och företagen. Men vi ser samtidigt att mer kan göras. Regeringen kan bland annat ta över sjukpenningansvaret, säger Johan Trouvé.

Handelskammarens vd ser även att det finns andra insatser som kan bli aktuella. Bland annat kan taket utökas för smittbärarpenning, men det kan också införas skatte- och avgiftslättnader.

– Först och främst måste vi agera snabbt. Det är bättre med en bra åtgärd nu än en perfekt i augusti. Regeringen bör ta kostnaderna nu för att skapa bättre förutsättningar för återhämtning.

Ekonomiska förluster

De flesta företag i undersökningen vittnar om hur deras lönsamhet påverkas. 38 procent anser till och med att det påverkar deras lönsamhet mycket negativt. Men enligt Johan Trouvé är det inte bara regeringen som kan bidra.

– Bankerna blir nyckelaktörer nu. Det är viktigt att de inte stryper lån till små- och medelstora företag som hamnar i likviditetsproblem. Gör vi rätt nu kan vi mota Olle i grind, vi kommer från en långvarig och stark konjunktur och vi kommer gå mot bättre tider igen, avslutar Johan Trouvé.

­ ­

Undersökningen gjordes den 12-13/3 2020 där 835 västsvenska företag svarade.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>