Marknadsanalysföretaget IDC: ”AI i mobilen skapar nya möjligheter”

I ett nytt white paper skriver marknadsanalysföretaget IDC att samhället står på tröskeln till en ny teknisk revolution.

Marknadsanalysföretaget IDC: ”AI i mobilen skapar nya möjligheter” 1Artificiell intelligens kommer att förändra mobilindustrin och skapa intelligenta enheter som erbjuder användaren en helt ny typ av personliga tjänster. IDC:s white paper, som sponsrats av Huawei, släpptes i samband med lanseringen av produktserien Mate 10.

Marknadsnalysföretaget International Data Corporation (IDC) har i sitt white paper ”Mobile-AI and the Future of Intelligent Devices”, undersökt hur AI kommer att förändra mobilindustrin och de möjligheter som smartphones ger. Av den framgår att mobilindustrin nu går in i en nya era tack vare AI-drivna telefoner, som exempelvis Huawei Mate 10 Pro. AI kommer därmed att förändra hur människor interagerar med mobilteknologi.

IDC:s forskning visar att smartphones kommer utvecklas till intelligenta enheter som levererar unika upplevelser. Detta genom att kunna förutse vad användaren ska göra och vidta åtgärder utifrån informationen. För att göra detta möjligt behöver AI-algoritmer använda stora mängder data för att lära upp och träna modellerna. Till skillnad från så kallad ”cloud-first” teknik som dominerat IT-industrin i över ett decennium kommer AI-baserade smartphones att behandla mycket data lokalt på enheten istället.

— Genom smartphones kommer AI att bli tillgängligt för allmänheten. 2016 såldes totalt 5,6 smartphones per varje såld dator. Smartphones omfattning fortsätter att växa ifrån alla andra elektroniska konsumentenheter och IDC uppskattar att 2021 kommer över 60 procent av världens befolkning att äga en smartphone. Eftersom smartphone är den hittills viktigaste och mest använda konsumentelektroniksenheten är den en genomgripande AI-plattform, säger Francisco Jeronimo, Research Director, European Mobile Devices för IDC.

Från smarta till intelligenta telefoner
I dag använder många sin smartphone bland annat till att fånga viktig information med kameran. Tidigare har ett fotografi sparats i telefonens passiva minne men genom den AI-drivna telefonen Mate 10 Pro kan enheten avläsa fotografiets innehåll och utnyttja det. En AI-driven telefon kan till exempel förstå innehållet i en bild av en filmposter. Mobilen kan på så sätt hitta vilka biografer som visar filmen, hitta en tid i din kalender, boka biljett åt dig, lägga in händelsen i kalendern och påminna dig om när du ska gå hemifrån för att hinna till biografen i tid. Detta är bara ett exempel på de nya möjligheter som skapas genom AI i mobilen.

— Mobil AI kommer att påverka smartphonens framtid. Nya avancerade applikationer kommer snart att dyka upp och skapa en ny typ av appar och tjänster. Med dedikerade AI-drivna chipset i enheterna kommer mobiltelefoner ha bättre kunskap om användaren och leverera automatiserade personliga tjänster och upplevelser, säger Wang Yanmin, President, Huawei CEE and Nordic Region, Huawei Consumer Business Group.

Första AI-baserade mobilen är redan här
Huawei Mate 10 Pro är den första telefonen med en intelligent mobilupplevelse som drivs av det nya AI-drivna systemchippet Kirin 970. Telefonen besitter också en speciell processor för artificiell intelligens, NPU, konstruerad för mobila enheter och består av 8-kärning CPU samt 12-kärning GPU. Prestandan ger en revolutionerande effektivitetsökning som gör det möjligt för telefonen att bearbeta AI-relaterade uppgifter. De utförs 25 gånger snabbare och är 50 gånger effektivare än Quad-core Cortex A73 cluster CPU.

— Det är en stor utmaning att utveckla ett chipset som levererar prestanda som krävs av AI-algoritmer med tanke på de begränsningar som en smartphonens storlek, strömförsörjning och strömförbrukning medför. På Huaweis FoU-avdelning pressade vi gränserna för att kunna erbjuda denna banbrytande produkt på marknaden, säger Wang Yanmin, President, Huawei CEE and Nordic Region, Huawei Consumer Business Group.