Med molnet i fickan banar vi väg för en ny revolution driven av artificiell intelligens

[KRÖNIKA] 11 juli 2008. Det är snart tio år sedan iphone lanserades i Sverige och kön ringlade sig fram till Telias butik på Kungsgatan i Stockholm.

Med molnet i fickan banar vi väg för en ny revolution driven av artificiell intelligens 1Nyfikna konsumenter hade köat hela natten för att köpa en iPhone, mobilen som fick oss att använda appar och vara ständigt uppkopplade. Vad ingen visste då var att Apples mobil för alltid skulle förändra hur vi kommunicerar och samarbetar med varandra, samt vara startpunkten för ett intelligent, intuitivt och dynamiskt ekosystem.

Med mobilen som arbetsredskap och tillgång till molnet skapades helt nya möjligheter för företag och anställda. Med några skärmtryckningar kunde alla i företaget nå sina medarbetare, kunder, informationsdatabaser och samarbeta i molnet. Det mobila kontoret blev ett faktum och som vi alla vet en förutsättning för att lyckas.

Samspelet mellan teknik och anställda lade även grund till något vi idag tar för givet, nämligen företagssystem som är så enkla och pedagogiska att hela organisationen kan använda dem, trots att de under ytan blir allt mer avancerade.

Så vad händer nu?

Hur vi väljer att bygga vidare på den transformation som iPhone en gång banade väg för och vad vi väljer att göra med våra mobila och molnbaserade affärssystem, kan komma att återigen förändra hur vi arbetar. Vad händer om vi till exempel adderar artificiell intelligens till våra mobila och molnbaserade affärssystem?

Sundar Pichai, vd för Google, sa under ett tal att “AI is the new mobile”. Med det menar han att artificiell intelligens (AI) kommer att leda oss in i en ny teknisk revolution, som till en början kommer få oss att se över hur vi spenderar vår tid. Idag spenderas stor del av vår tid med uppgifter som egentligen inte kräver något större tankearbete och som artificiell intelligens kan hantera mer effektivt. Med hjälp av AI kan vi börja spara 20, 30 eller till och med 40 procent av vår tid, som då kan nyttjas till mer kvalificerade arbetsuppgifter.

Tänk vad trevligt det skulle vara om rapporten du alltid gjort istället togs fram på kommando och du kunde spendera dagen med att fundera på effekterna av resultatet. Vi spenderar alldeles för mycket tid idag med att hushålla data istället för att använda den och utveckla vårt arbete.

Fatta smartare beslut!

När vi adderar artificiell intelligens till affärssystem skapas helt nya förutsättningar som inte bara sparar tid utan även hjälper oss att fatta smartare beslut. AI kan nämligen hantera enorma mängder data, och blir bara smartare ju mer data den matas med, vilket gör den extremt kraftfull. Från att hantera hundratals parametrar kan vi med AI i molnet istället hantera miljontals parametrar både snabbare, enklare och mer effektivt

Med artificiell intelligens i centrum kan mobila teknologier och molnet utvecklas till ett intelligent, intuitivt och dynamiskt ekosystem som än en gång revolutionerar sättet vi arbetar på, precis som iPhone gjorde för tio år sedan. Allt vi behöver finns ju redan i vår egen ficka.

Erling Harald Kvalheim, Norden- och Beneluxchef, Box