Med sikte på en fortsatt prickfri utveckling
Hem PÅ STAN MED Med sikte på en fortsatt prickfri utveckling

Med sikte på en fortsatt prickfri utveckling

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Glenn Arnesen är Nordenchef på IFS. Vi besökte honom på kontoret i Stockholm. Det blev ett intressant samtal om allt från kundvård till skidskytte.

Med sikte på en fortsatt prickfri utveckling 1

Glenn Arnesen, Nordenchef på IFS

Han ger ett tryggt och lugnt intryck. Han är norrmannen som leder det svenska företaget IFS mot nya mål i Norden. Med ett vinter-OS som nyligen avslutats är det svårt att inte komma in på de norsk-svenska idrottsrelationerna. Han har kunnat njuta av både de norska och de svenska framgångarna.

”Jag har en svensk hustru och vi tillbringar stora delar av sommarhalvåret på västkusten. Jag känner mig hemma i både Norge och Sverige”, berättar Glenn med ett leende.

Det började i skogen

Glenn konstaterar glatt att den dagen vi träffas är det exakt 19 år sedan han började på IFS. Vägen dit gick via skogen och det norska bolaget – Norske Skog. Han hade läst till ingenjör samt ekonomi. Efter en tid på skogsbolaget blev han fabriksdirektör och fick sina första kontakter med IT-system. 1994 köpte Norske Skog ett affärssystem från IFS. I och med det kunde han ur ett kundperspektiv se hur det svenska bolaget arbetade tillsammans med sina kunder. Det var arbetet med den s.k. Millenniebuggen som gjorde att Glenn på allvar kom in i IT-branschen. Efter en tid tog han steget över till IFS och det ångrar han inte.

”När jag var kund till företaget kände jag tydligt att deras representanter hade en uppriktig vilja att hjälpa oss att hitta en bra lösning. Det handlade inte bara om att sälja ett system och sedan lämna kunden åt sitt öde. Den kulturen, att måna om kunden, lever fortfarande kvar här. Det var anledningen till att jag började här och det är anledningen till att jag fortfarande är kvar efter 19 år”, säger han.

Viljan att vara nära kunderna gör att det blir en hel del resande. Glenn har ca: 130 resdagar per år.

Riggen börjar må dåligt

Vi frågar honom hur deras strategi ser ut.

”Vi ska sitta tätt på kunden. Vi har bra systemlösningar och det är givetvis en förutsättning för att vara konkurrenskraftig. Kunddialogen är den viktigaste pusselbiten i vår framgång på den globala marknaden. Jag har faktiskt några kunder som jag har arbetat med under hela min tid på IFS. Det är fantastiskt kul”, berättar Glenn.

”Mamma sa att jag skulle bli jurist och jag delade pappas drömmar om att bli pilot. Jag har alltid varit intresserad av teknik och det känns som att jag har hamnat där jag vill vara i yrkeslivet. Att få vara en del av en bransch där det händer så otroligt mycket känns väldigt kul och spännande. Vi håller på att lämna det händelsestyrda beteendet och går istället mot ett preventivt tänk. Idag kan t.ex. en oljeborrigg meddela att den börjar fungera dåligt innan den faktiskt har gått sönder. Att kunna planera och genomföra en reparation med ett minimalt driftstopp innebär att man undviker mycket stora kostnader”, säger han.

Vill inte bli en stor drake

IFS (Industrial and Financial Systems) startades i Linköping 1983 av Ulf Stern och Bengt Nilsson. Bolaget kan visa upp en imponerande utveckling från starten och framåt.

Idag finns man i över 50 länder. Antingen med eget kontor eller via partners. Ett exempel på hur de strategiskt väljer var de ska etablera sig är Sri Lanka.

”I en tid då många aktörer etablerade sig i Indien valde vi medvetet år 1997 att etablera oss i Sri Lanka. Det är i samma region men den stora fördelen är att vi, med 1000 anställda, är en stor aktör i det landet. I Indien hade vi fått en betydligt anonymare tillvaro. Här sitter bl.a. vår support”, berättar Glenn.

IFS ökade sina licensintäkter med 21 % år 2017 och det på en marknad som växer med 4 – 6 % per år. Den totala omsättningen år 2017 var 4,2 miljarder SEK och licensförsäljningen i Sverige ökade med 30 %.

”Det är självklart jättekul att kunna visa upp dessa siffror och vi kan utmana branschen riktigt stora aktörer. Det känns också bra med våra nya ägare EQT men vi kommer aldrig att bli en stor drake med över 20 000 anställda. Vi vill inte tappa kontakten med våra kunder. Den kulturen överger vi aldrig”, slår han fast.

Genomtänkt sponsring

Vårt samtal glider åter in på sport och vi pratar om skidskytte. Precis som deras medvetna etablering i Sri Lanka känns det inte som en slump att IFS sponsrar svensk skidskytte och det internationella skidskytteförbundet IBU.

”Vi tycker att det är en sport och ett landslag som trots begränsade budgetar gör ett fantastiskt arbete. De stora idrotterna som t.ex. fotboll och ishockey har helt andra förutsättningar både ekonomiskt och medialt. Vi började samarbetet för 5 – 6 år sedan. Då var svenskt skidskytte i en svacka efter tidigare framgångar. Vi kunde göra skillnad med att gå in som en aktiv sponsor. De gör även ett otroligt viktigt arbete med att få fram nya unga talanger. Det finns också en koppling till vår bransch och det är utmaningen i att rekrytera talanger vilket jag tycker är viktigt”, säger Glenn.

Vi konstaterar i samtalet att de exempellösa framgångarna för skidskyttarna vid vinter-OS i PyeongChang kommer som ett resultat av ett hårt arbete under lång en tid. Det går att dra paralleller till den strategi som IFS har när det gäller kundvård. Man stöttar och hjälper kunden både i motgång och i medgång. Nya lösningar får en chans att utvecklas.

Nu siktar Glenn och hans kollegor mot nya mål och vi önskar dem lycka till.

Privat:

Namn:                                          Glenn Arnesen

Ålder:                                            57 år

Bor:                                               Oslo

Familj:                                          Fru och tre döttrar samt ett barnbarn.

Intressen:                                    Längdskidor, Ripjakt, ”Hytten” i Kvitfjell, Fiske (Makrill på västkusten)

Senaste lästa bok:                      Omgiven av idioter av Thomas Erikson

Antal devices:                             Många!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>