Medlaren från Kuggeboda leder Symantec i Sverige
Hem Nyheter Medlaren från Kuggeboda leder Symantec i Sverige

Medlaren från Kuggeboda leder Symantec i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Åsa Edner visste redan 2005 att hon skulle bli landschef. Men hon visste också vad som krävdes för att nå dit. Förra året var hon redo och tog över som Symantecs chef i Sverige. Möt kvinnan som känner kanalen inom it-säkerhet bättre än de flesta. 

Åsa Edner, Symantec

Kvinnan som sitter framför mig hävdar att hon är extremt disträ. Att hon skulle kunna glömma att dra in armen innan hon vevar upp bilrutan. Samtidigt säger hon att hon är extremt bra på ordning och reda. Det är något hon upprepar flera gånger och det är också något som sannolikt hennes karriär kan bekräfta.

Kvinnan är Åsa Edner, sverigechef på Symantec, uppvuxen i Kuggeboda i Blekinge och vars första kliv ut i stora världen råkade bli Sydney och Asien. Vid 18 års ålder. Ensam.

Det är ingen tekniker som sitter där. Hon tycker om teknik, men ännu bättre om människor.

– Det har jag alltid gjort. Jag har alltid intresserat mig för relationer och hur människor fungerar i grupp.

– Jag har nog tagit på mig rollen som medlare, under hela min uppväxt. Har alltid varit en go-to-person om det blev bråk mellan kompisar.

Vill ha mer framåtlutad position

En psykolog kanske? Eller en socionom? Det var så hennes föräldrar och andra i hennes närmaste omgivning funderade i hennes yngre år. Men det var inte Åsas väg. Visserligen tycker hon om människor och är bra på relationer, men vill inte hantera andra personers problem utan vill ha ”en mer framåtlutad position” med mer utrymme för kreativitet.

Drivet. Det märks så fort Åsa kommer in i rummet. Drivet och energin. Även om hon är trött utstrålar hon kraft och vilja. Och det där drivet måste ha funnits där från början. Från dess att hon som femåring kom till lilla Kuggeboda med 300 invånare. Redan då var hon framåt och gillade att synas och höras.

Vid 12 års ålder började hon som hemsamarit på sommaren och åkte runt i byn och hjälpte äldre med enklare hemtjänstsysslor. Något år senare var det dags för ”riktiga” sommarjobb. Och de fanns knappast i Kuggeboda, utan i Ronneby en och en halv mil därifrån.

Som ett av fyra syskon fanns inte särskilt mycket tid för föräldrarna att skjutsa barnen var de skulle.

– Det var bara att sätta sig på cykeln och ta sig in till Ronneby på morgonen, jobba en hel dag och cykla hem igen på kvällen.

Hon berättar det inte som om det vore en bedrift. Snarare illustrerar det hur hon har odlat sin självständighet och målmedvetenhet. Redan för åtta-nio år sedan visste hon att hon ville bli sverigechef, exempelvis. För att få utlopp för sitt intresse för ”strategi och makrotänk” i ett företag.

Då hade Åsa precis kommit in i Symantec, som ett resultat av att bolaget gått samman med hennes arbetsgivare sedan tidigare, Veritas. Fast det återkommer vi till lite senare.

Hur kom du in i branschen?
– Jag började som trainee på Telia och tog efter ett halvår rollen som marknadsansvarig på deras driftbolag Telia IT-services. Där var jag i 2,5 år.

Innan dess hade hon lämnat Kuggeboda. Som 18-åring packade hon väskor och gjorde som sin bror och syster, stack till Sydney. Hon skulle bli borta ett år och under den tiden hinna med att vara au pair för fyra barn och dessutom göra en backpacker-tripp i delar av Asien.

Det måste ha varit en väldig kontrast, med nytt språk och en annan kultur?
– Ja, fast språket hade jag redan eftersom min familj under alla år hade haft utbytesstudenter hemma. Den främsta lärdomen var nog att inse att alla inte alltid vill en väl, säger hon och förklarar att hon alltid hade varit väldigt godtrogen.

– Jag tror fortfarande gott om människor tills de bevisar motsatsen. Det är oerhört viktigt i synnerhet i min roll som ledare. Men min resa till Australien fick mig kanske att vara lite mer ifrågasättande och att göra utvärderingen av en person eller situation lite snabbare.

Hon råkade ut för en del händelser, men inget hon specifikt vill peka på. Mer än att ”man ska inte lifta som svensk, ensam tjej”.

Telia första jobbet

Det där lärorika året passerade och åter i Sverige var det dags för skolbänken, på Högskolan i Kalmar. Det skulle bli ekonomi och marknadsföring och ett halvår genom ett utbytesprogram i Holland (”alla andra skulle till Tyskland men jag tyckte det lät förbenat tråkigt med sällskapsresa dit”), och slutligen Umeå.

Sen flyttade hon, nybakad marknadsförare och ekonom, till Stockholm och en traineeplats hos Telia, alltså.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>