Främsta crowdfunding-plattformarna
Hem Nyheter Främsta crowdfunding-plattformarna

Främsta crowdfunding-plattformarna

Publicerat av: Redaktionen

Så klarar sig de främsta crowdfunding-plattformarna i en jämförelse

Främsta crowdfunding-plattformarna 3Att finansiera olika projekt och företag genom donationer från olika personer är inget nytt. Metoden har dock aldrig varit mer framgångsrik än i den digitala eran, där den går under namnet crowdfunding.

Den initiala tillväxten av crowdfunding var långsam. Med förbättrad teknologi, bättre tillgång till webben, mer varierade och säkra metoder för onlinebetalning och stor spridning av webbplatser för crowdfunding, har metoden redan hjälpt till att samla in åtskilliga miljarder dollar åt en häpnadsväckande mängd frågor och företag.

En jämförelse av de största, mest populära och framgångsrika sådana sidor ger en insikt i det bästa valet av webbplats för ditt projekt men även i den inverkan crowdfunding har haft på IT, teknik och andra fält.

Kickstarter

Kickstarter grundades 2009 och är en av de största plattformarna för crowdfunding. Dess fokus är kreativa projekt. Projekten måste godkännas I förväg.

Kickstarter tar inte ut avgifter för individuella donationer. Däremot tar man ut en avgift på 5 procent av den totala donationssumman. Betalningsleverantören Amazon Payments tar dessutom ut en ytterligare avgift på mellan 3 till 5 procent och dessutom 0.20 USD på hanterade donationer.

Om skaparna inte lyckas uppnå finansieringsmålen i tid kan de emellertid inte komma åt pengarna som donerats till projektet. Insättningar behandlas inom 5 till 7 arbetsdagar, medan uttag tar 14 arbetsdagar att gå igenom.

Plattformen uppges ha samlat in mer än 3 miljarder USD. Bland framgångsrika IT- och teknikprojekt finansierade av Kickstarter återfinns Coolest Cooler, Oculus Rift: Step Into the Game och 3D-pennan 3Doodler.

Indiegogo

Främsta crowdfunding-plattformarna 4Indiegogo sjösattes 2008 och är en crowdfunding-plattform som inte fokuserar på specifika områden eller discipliner. Grundprincipen är att alla projekt accepteras, så länge de är lagliga och inte pronografiska.

Skapare kan sätta ihop en profilsida för projektet. Plattformen accepterar donationer via PayPal, kreditkort och check, och skaparna förväntas belöna donatorer med incitament som gåvor eller exklusivt material. Insättningar behandlas inom 2 till 5 arbetsdagar, medan uttag kan ta upp till 3 veckor att behandla.

Fem procent av donationerna tas ut av Indiegogo, medan dess betalningsleverantör för kreditkort, Stripe, tar ut ytterligare 3 procent och 0.30 USD per transaktion. Efter att plattformen ingått partnerskap med MicroVentures har det även blivit möjligt med rättviseinriktade kampanjer. Plattformen har samlat in ungefär 1 biljard USD i donationer.

Dess plattform Generosity.com är särskilt inriktad på att samla in medel för livshändelser såsom medicinska kostnader eller katastrofhjälp. Inga avgifter tas ut på dessa donationer även om korthanteringskostnader fortfarande tillkommer.

Bland de mest framgångsrika IT- och teknikprojekt som finansierats via Indiegogo återfinns ONAGOflys smarta nanodrönare, den smarta översättnings-örsnäckan Meet the Pilot,  och familjeroboten JIBO.

Patreon

Crowdfunding-plattformen Patreon grundades 2013 och har ett starkt fokus på kreativa och konstnärliga projekt. Skapare kan välja mellan att få donationer när de släpper nya konstverk eller media, eller att få donationer som ett fast belopp varje månad.

Skapare har även möjligheten att ange mål och månatliga maxgränser för donationer. I likhet med Indiegogo uppmuntrar Patreon sina skapare att ge donatorerna extraförmåner. De flesta donationerna hanteras av Stripe och PayPal. För att göra plattformen mer behändig för skapare av innehåll riktat till vuxna kan de även motta donationer via Braintree, ett dotterföretag till PayPal.

Patreon får en provision på 5 procent för varje framgångsrik donation, och dess betalningsleverantörer får även en procentandel plus ett fast belopp per transaktion. I januari 2017 hade plattformen samlat in mer än 100 miljoner USD i donationer.

Bland de mest framgångsrika IT- och teknikrelaterade Patreonprojekten återfinns Seriallos utveckling av RaidBots för World of Warcraft-spelare, Safari Sights utveckling av en digital kartläggningsservice, och Team Cemus utveckling av emuleringsmjukvara.

Sammanfattning

Antalet crowdfundade framgångssagor inom IT är betydande, och bevisar att metoden är en kraft att räkna med. Av dessa tre är plattformar är Kickstarter och Indiegogo bäst lämpade för kreatörer inom IT och teknik.

Även om Kickstarter avgör vilka projekt de accepterar är plattformen pålitlig, säker, tar ut rimliga avgifter och kan anses vara den mest framgångsrika av dem alla. Indiegogo är visserligen mindre än Kickstarter men har också rimliga avgifter, tillåter rättviseinriktade kampanjer och har en gedigen meritlista av IT- och teknikrelaterade framgångssagor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>