Michael Enlund – en rutinerad nybyggare
Hem REPORTAGE Michael Enlund – en rutinerad nybyggare

Michael Enlund – en rutinerad nybyggare

Publicerat av: Redaktionen

Michael Enlund, SEC

Han har byggt en distributör. Nu ska han bygga en till. Möt Michael Enlund som går mot strömmen och tror på god lönsamhet inom distribution.

Michael Enlund visar sitt nya kontorsrum. Det är ljust och beläget i gaveln av det gamla huset som en gång var vagnshus på Huvudsta gård i Solna, det vill säga garage. I rummet finns inte ett enda föremål. Inget bord. Ingen stol. Ingen hylla. Nada.

Men det är nyrenoverat, ljust och fräscht.

– Jag ska snart få hit möbler, men det är visst leveranstid på dem, säger han och skrattar lätt.

Kontoret i övrigt är inte heller klart. Plexiglas tjänstgör som fönster, hantverkare monterar belysning och besökare får kliva på en lastpall för att komma in.

– Jag är lite otålig, ville komma igång snabbt och hade inte tid att vänta på att kontoret skulle bli klart, förklarar han i en lätt urskuldande ton.

Nå, de sju som jobbar här i det lilla kontorslandskapet har i vart fall möbler. Och inte vilka möbler som helst. De kommer från Michaels gamla bolag, som fram till i början av året höll till ett hundratal meter nedåt vattnet, Computerlinks. Nu står den lokalen tom, efter Arrows uppköp i höstas.

Arrow-Möbler

Hyresvärden, förklarar Michael, fick köpa möblerna av Arrow. Nu har alltså en del av dem kommit tillbaka till honom i hans nya roll som vd för SEC Sweden AB, den danska distributören SEC Datacoms bolag som ska upprepa framgången i Danmark på den svenska marknaden.

Och Michael tillsammans med sin mångårige vapendragare Lena Gulliksen, försäljningschef tillika delägare är de främsta som ska få det att hända.

Han har rest långt idag. Men inte längre än en normal arbetsdag. Han klev ut genom dörren hemma i Visby tio i sju i morse, klev på planet halvåtta och kom hit tjugo över åtta. Så ser hans morgonrutiner ut och så har de ofta sett ut de senaste nästan två åren. Det är ingen tillfällig lösning, det är permanent. Han vill inte bo någon annanstans, vill inte ha sitt kontor någon annanstans.

När han visar miljön kring Huvudsta Gård tycks det som om själva placeringen är en del av hans syn på hur man bäst driver en it-distributör.

– Många av våra gamla kunder har berättat att de saknat att komma till oss, gå utbildningar i den här miljön, att det skapat en positiv känsla som de har tagit med sig ut på fältet sedan, berättar han.

Alltid distributör

Michael har »alltid« arbetat inom it-distribution. Han började en gång på Nordic datadistribution, en liten aktör som hade ett stort fokus på kunskap, nära kontakter med sina kunder och leverantörer, och en idé om att addera värde genom att vara ett bättre stöd för dem än vad andra, ofta större distributörer kunde vara, förklarar Michael.

Det var här Michael började arbeta med Lena och det tog inte lång tid innan de såg hur väl de kompletterade varandra, berättar han.

Sedan startade konsolideringsboomen inom it-distribution. Nordic såldes till Martinsson, sedan till Manora som snart blev PC Lan som i sin tur gick in i Scribona.

Då räckte det för honom. Då hade man växt och tappat det fokus, de värden som han såg som väsentliga för att lyckas och som gjorde jobbet kul.

– Stora aktörer har ju absolut sina kvaliteter. Men man kan inte både ha kakan och äta den, konstaterar han.

2002 startade Michael sin bana som entreprenör när han tillsammans med Lena Gulliksen och Fredrik Hökegård drog igång Securesoft, en distributör som hade startat några år tidigare i Finland.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00