Mindre rusning till privata moln att vänta de kommande två åren
Hem NyheterUndersökningar Mindre rusning till privata moln att vänta de kommande två åren

Mindre rusning till privata moln att vänta de kommande två åren

Publicerat av: Redaktionen

Samtidigt som antalet molnlösningar växer i organisationerna blir hanteringen av dem en allt viktigare fråga.

Mindre rusning till privata moln att vänta de kommande två åren

Mathias Gyulai, customer sales engineer, på Dell Technologies

En nyligen publicerad undersökning, genomförd av IDC, på uppdrag av Dell Technologies visar att en klar majoritet av företagen i Norden redan idag använder sig av fler än en molntjänst.

I undersökningen svarar 34 procent av respondenterna att de i dag hanterar sina molntjänster inom organisationen, medan 18 procent uppger att hanteringsprocessen är automatiserad. Ungefär lika många uppger att de räknar med att, inom de kommande två åren, kommer att gå över till en automatiserad process.

Det är också tydligt i undersökningen att det finns en hel del frågetecken kring var hanteringen ska ligga – idag uppger en dryg tredjedel (34 procent) att de låter en tredjepartsleverantör hantera molnlösningarna och ytterligare 29 procent uppger att de kommer välja en sådan strategi framöver.

I takt med att organisationer går mot att använda flera molntjänster blir infrastrukturens komplexitet en allt större fråga – och med det allt fler frågetecken och utmaningar gällande säkerheten. I undersökningen svarar 40,5 procent att säkerhet är den största utmaningen i en molnmiljö, medan 41,5 procent anser att det är efterlevnadsrisker som skapar flest problem för dem.

– Säkerhet och efterlevnad blir allt viktigare i takt med att komplexiteten ökar. Det blir inte minst viktigt när så många lägger molnhanteringen utanför organisationen. Det gäller kanske särskilt för oss i Norden, där frågor kring integritet ofta hamnar väldigt högt upp på prioriteringslistan, säger Mathias Gyulai, customer sales engineer, på Dell Technologies.

Undersökningen visar också att många organisationer kör sina applikationer i privata molntjänster – men också att den andelen kommer sjunka framöver. 68 procent av de svenska respondenterna uppger att de i dag hanterar mer än 25 procent av sina arbetsbelastningar i det privata molnet. 52 procent uppger att så kommer vara fallet om två år.

– Det här visar att multicloud är en strategi som allt fler nordiska företag kommer välja framöver snarare än att lägga över allt fler av sina arbetsbelastningar i enstaka privata moln. Det blir viktigare att ha kontroll över sina data och framför allt att veta vad man ska placera var, säger Mathias Gyulai.

Slutligen visar rapporten att pandemin har fått stora effekter på den övergripande molnstrategin. 50 procent uppger att projekt har behövt utvärderas till följd av pandemin, och 15 procent har ställt in samtliga projekt. Enbart 20 procent av respondenterna uppger att pandemin inte fått någon effekt alls.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>