Miradot lanserar Resan som steg-för-steg automatiserar ditt datacenter

75 år har gått sedan ENIAC, världens första dator, togs i bruk och utvecklingen sedan dess har varit hisnande.

Miradot lanserar Resan som steg-för-steg automatiserar ditt datacenter 1Men vissa saker är sig likt. Fortfarande görs mycket manuellt och ineffektivt i världens datacenter. Därför lanserar Miradot Resan som steg-för-steg automatiserar ditt datacenter.

1945 togs världens första dator, ENIAC, i bruk och utvecklingen sedan dess har varit hisnande. Dagens datacenter, med VLAN, fysiska brandväggar och virtualisering är science fiction i jämförelse.

– Tittar vi tillbaks på ENIAC var den banbrytande, men också primitiv och krävde massor av manuellt jobb. Utvecklingstakten inom datacenter har varit makalös sedan dess och den accelererar. Så vi kan se tillbaks på datacenter och arbetssätt som är 10 år gamla och konstatera att de nästan har mer gemensamt med ENIAC än ett toppmodernt datacenter år 2020, säger Marcus Lind, VD på Miradot, världens första Cisco-partner specialiserad inom automation och DevOps.

Det är fortfarande mycket som görs manuellt i många datacenter. Driften är helt beroende av vissa nyckelpersoner och verksamheten bromsas, istället för att accelereras, av IT-avdelningen.

En stor del av lösningen handlar om automatisering. Utvecklingen inom det här området har gått rasande fort de senaste åren och gör arbetet i datacentret betydligt mer effektivt.

– Det här gör att du kan lyfta blicken och börja orkestrera din IT-miljö. Dessutom sprängs inte silos bara mellan nät, server och lagring utan också mellan drift och utveckling. Ju längre du kommer på den här resan, desto mer affärsnytta får du av ditt datacenter, säger Marcus Lind.

Att gå från ENIAC till nutida datacenter tog 75 år. Att gå från dagens datacenter till framtidens, ett automatiserat datacenter med självbetjäning som sömlöst kan skala ut i molnet, går betydligt fortare. Men det görs inte i en handvändning.

Det är precis därför Miradot har tagit fram Resan. Den beskriver på ett övergripande sätt hur du automatiserar ditt datacenter och hur det får mer gemensamt med Holodeck i Star Trek än ENIAC.

Var är du på Resan? Har du koll på OpenStack, Kubernetes och Cisco ACI? Hur långt har du kommit i din automatisering och har ditt datacenter egentligen mer gemensamt med ENIAC än med Holodeck i Star Trek?