Mjukvarubolaget PTC startar samarbete med SII-Lab
Hem Nyheter Mjukvarubolaget PTC startar samarbete med SII-Lab

Mjukvarubolaget PTC startar samarbete med SII-Lab

Publicerat av: Redaktionen

Det marknadsledande mjukvarubolaget PTC har startat ett samarbete tillsammans med test- och demonstrationsanläggning Stena Industry Innovation Laboratory (SII-Lab) på Chalmers tekniska högskola.

Mjukvarubolaget PTC startar samarbete med SII-LabTillsammans ska de hjälpa industrin att snabbare ta vara på befintliga möjligheter och utveckla nästa generations smarta fabriker, inom Industri 4.0.

Sedan mitten av 1980-talet har PTC gjort det möjligt för företag att ligga ett steg före i utvecklingen genom att kombinera sin strategiska vision med ledande, beprövad teknik. PTC-teknik hjälper företag att snabbt finna det värde som skapas vid konvergensen av de fysiska och digitala världarna genom IoT, förstärkt verklighet (AR), 3D-utskrift, digital tvilling och Industri 4.0. Med PTC kan globala tillverkare och ett ekosystem av partners och utvecklare utnyttja detta löfte om fysisk digital konvergens idag och snabbare driva framtidens innovation för att ge varaktiga konkurrensfördelar.

Nu startar PTC ett samarbete med Stena Industry Innovation Laboratory (SII-Lab). SII-Lab är en test- och demonstrationsanläggning för nästa generations smarta fabriker. Här erbjuds snabba kommunikationssystem med 5G, öppen robotmiljö och montering med ”förstärkt verklighet” (AR). SII-Lab vill erbjuda en öppen miljö där både stora och små företag skall känna sig välkomna.

– På PTC vill vi vara öppna och lyhörda på våra kunders behov idag och i framtiden. Genom vårt samarbete med SII-Lab och deras forskare kommer vi nu kunna erbjuda våra kunder en möjlighet att vara en del av detta spännande forskningsområde och därigenom hjälpa dem att ligga i framkant inom Industri 4.0, säger Filip Stål, nordisk försäljningsdirektör på PTC. SII-Lab är en miljö där vi vill att våra kunder skall finna inspiration kring vad som är möjligt idag och även få en inblick i vad som kommer att vara möjligt i morgon. Vi vill att SII-Lab skall vara ett naturligt forum där forskning och verklighet möts.

Till sin hjälp i forskningsarbetet använder sig SII-Lab sig utav PTCs gedigna kunskap och tekniska applikationer, som bl.a. ThingsWorx (IoT), Vuforia (AR), Creo (CAD) och Windchill (PLM). Tillsammans med PTC får labbet den digitala tråden, med mjukvara som fungerar och som pratar med varandra hela vägen, från ritning till färdig slutprodukt hos kund.

– Här har industrin möjlighet att testa nya tekniska lösningar som sedan kan implementeras i den verkliga produktionsmiljön. Bland annat forskas det på kollaborativa robotar och på interaktionen mellan människa och robot. Det är ju viktigt att robotarna anpassas efter människan, och inte tvärtom. Det blir också fokus på internlogistik, plockrobotar, virtuell träning för operatörer, med mera. Vi forskar också kring digitala tvillingar, både i visualiseringar av fabriker och genom olika simuleringar, säger Åsa Fast-Berglund som är ansvarig för Chalmers nya satsning på industriell digitalisering.

Testbädden fungerar både som en forskningsmiljö men kan även fungera som en praktisk testmiljö för företag som inte har egna testmiljöer eller s.k. pilotfabriker, företag kan hyra in sig i labbet och få tillgång till den senaste teknologin och experter inom områdena.

– Den kanske viktigaste aspekten i industriell beslutsfattning idag är att prioritera de digtala möjligheterna och dra nytta av dem i tre horizonter: Starta direkt, förbereda medarbetarnas kompetens för vad som skall komma och bevaka långsiktig innovationsutveckling så det passar in. Risker finns att man hamnar i kostsamma återvändsgränder då man försöker göra för mycket själv. Det finns idag möjligeter att skapa ett digitalt tempo som drar ifrån konkurrenterna likväl som en risk att inte hänga med tempot som andra sätter med disruptiva konsekvenser, tillägger Kent Eriksson, PTC Digital Transformation Group.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>