Hem Nyheter Mjukvaruinvesteraren Monterro med 4,3 miljarder i förvaltningskapital storsatsar i Norge.

Mjukvaruinvesteraren Monterro med 4,3 miljarder i förvaltningskapital storsatsar i Norge.

Publicerat av: Redaktionen

Monterro, den ledande investeraren i B2B-mjukvarubolag i Norden, öppnar kontor i Oslo.

Mjukvaruinvesteraren Monterro med 4,3 miljarder i förvaltningskapital storsatsar i Norge. 3Monterro har sedan 2012 investerat i den snabbväxande mjukvarubranschen i Sverige och ökar nu fokus i Norge.

Bland de norska mjukvarubolagen är det idag bara ca 1/3 som har internationell verksamhet i betydande utsträckning. Under perioden 2018-2019 växte de med internationell verksamhet med ca 40%, medan de som bara hade lokal verksamhet i Norge växte i genomsnitt med 20%.

Det visar att det finns en enorm potential bland norska mjukvarubolag att gå internationellt. Monterro har i flera år hjälpt svenska bolag att expandera utomlands och vill nu göra detsamma i Norge. En betydande del av den senaste fonden på 2,5 miljarder SEK vill de investera i norska mjukvarubolag.

– Vi ser framemot att komma in på den norska mjukvarubranschen och vi är övertygade om att vår affärsmodell och expertis fungerar lika väl på den norska marknaden. Norska mjukvarubolag har stor potential och vi vet att många av dem vill konkurrera med de stora globala aktörerna. Vårt jobb är att hjälpa dem på den resan. Vår styrka är att vi inte är en traditionell investerare, vi har både strategisk och operativ erfarenhet och expertis inom mjukvarubranschen. Vi arbetar alltid tätt ihop med våra portföljbolag under hela resan. Unikt med Monterro är också att vi har ett personligt intresse i alla våra investeringar. 30 procent av kapitalet kommer från Monterros grundare och anställda, säger Gustav Lagercrantz, CEO på Monterro.

– Vi har sedan starten 2012 hjälpt flera mjukvarubolag att växa. Vi har tagit investeringsvärlden till nästa nivå jämfört med de flesta andra aktörer som bara tillför kapital. De bolag vi arbetar med vill ha en investerare som bidrar med strategi, operativ support och kapital som hjälper dem att växa. I Sverige har vi gjort det med t ex Lime, Itello och Palette. Vi har också sedan tidigare en gedigen erfarenhet av att expandera bolag internationellt, från t ex Episerver och Protect Data. Vi vet att det finns många mjukvarubolag i Norge som har ambitionen att växa på samma sätt och det kan vi hjälpa dem med, säger Lagercrantz.

– Norska mjukvarubolag har precis som många andra nordiska branschkollegor en liten hemmamarknad och det är därför viktigt att tänka internationellt redan från start. Många av dem har bara precis börjat sin resa utanför landets gränser. Ofta ser vi att det första steget är till Sverige, men även till Storbritannien, Tyskland eller USA. Att få Monterros expertis från den svenska marknaden är ju givet, men vi kan också bidra med vår stora erfarenhet av att expandera bolag globalt, säger Roald Hunvik, partner och chef för Monterro Norge.

Monterro is the leading B2B software investor in the Nordics, with a mission to turn Nordic software companies into market leaders and global players within their niches. Our team has successfully developed and led companies such as Pointsec, Episerver and Orc Software – and we bring this operational experience to the Monterro portfolio, supporting the companies in all aspects of growth. We also bring significant financial commitment to our partnerships, with 30% of capital coming from our partners and employees.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>