Mobila medarbetare med robusta enheter ger lägre driftskostnader
Hem NyheterUndersökningar Mobila medarbetare med robusta enheter ger lägre driftskostnader

Mobila medarbetare med robusta enheter ger lägre driftskostnader

Publicerat av: Redaktionen

En studie från det globala undersökningsföretaget IDC visar att driftstoppen minskar bland de företag  som implementerar robusta datorplattor, handdatorer och bärbara datorer i sina verksamheter. Enligt studien är det möjligt för företag att spara in upp till 15 procent av sina totala kostnader, på bara fem år.

Lösningen är långsiktig

Mobila medarbetare med robusta enheter ger lägre driftskostnader 2

– Utmaningen ligger i att övertyga IT-beslutsfattare att de kan spara pengar på lång sikt genom att investera i lite dyrare enheter redan nu. Robusta produkter kostar vanligtvis mer än traditionella bärbara datorer, inte minst på grund av sin större tålighet. Men som studien tydligt visar, så kan investeringen löna sig på sikt, säger Jan Kaempfer, General Marketing Manager på Panasonic Computer Product Solutions.

För att förstå omfattningen av de stora kostnaderna som skador på bärbara datorer, datorplattor och andra handhållna enheter innebär för företag, har IDC granskat 800 företag inom flera olika branscher.

Vad stor var felprocenten?

IDC-studien fann att ca 18 procent av företagens bärbara datorer i genomsnitt behöver repareras under sitt första levnadsår och att de flesta skador är olycksrelaterade. Siffran är något lägre för datorplattor (16 procent) och handhållna enheter (14 procent), men fortfarande slående. Studien visar också att sannolikheten för att behöva reparera företagets bärbara datorer har ökat till hela 21 procent under produktens femte år. De höga reparationskostnaderna inkluderar bl a förlorad arbetskraft, driftstopp på grund av datauppdateringar, samt faktiska reparationsomkostnader.

Framtidens investering är robust

Studien visar att det genomsnittliga inköpspriset* för en traditionell och en robust bärbar dator är ca 11 200 kr, respektive ca 16 900 kr. Men tittar man närmare på en den årliga felprocenten och de genomsnittliga reparationskostnaderna, så visar studien att företag som använder robusta enheter har tjänat in prisskillnaden redan efter två år. Den genomsnittliga totalomkostnaden för reparationer av tradionella enheter är nämligen hela ca 28 900 kr.

När det gäller datorplattor så visar studien att investeringen kan löna sig på ännu kortare tid. De 800 organisationerna betalar i genomsnitt ca 10 600 kr för en traditionell datorplatta, jämfört med ca 11 900 för en robust enhet. Här ligger de genomsnittliga reparationsomkostnaderna på ca 20 900 kr, vilket innebär att investeringen kan tjänas in redan under den robusta enhetens första levnadsår.

För smartphones och handhållna enheter är genomsnittspriset för traditionella produkter ca 6 900 kr och för robusta ca 7 950 kr. Med tanke på de genomsnittliga reparationskostnaderna på 26 200 kr för dessa traditionella enheter, kan investeringen även för dessa produkter tjänas in redan efter ett år.

– Robusta enheter kostar visserligen mer just här och nu, men i relation till de kostnader som företag kan spara in tack vare färre driftstopp, mindre IT-service och andra relaterade kostnader, kan investeringar i en högkvalitativ robust enhet betala sig i längden, säger Jan Kaempfer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>