Hem Nyheter Mobiltelefongiganten Xiamoi gör entré i Sverige

Mobiltelefongiganten Xiamoi gör entré i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Xiamoi kommer till Sverige. Ett glatt, positivt och trevligt lanseringsevent hölls på Folkets Hus i Stockholm den här veckan.

Inte bara de som besökte eventet kunde ta del av nyheterna som presenterades där utan det gick bra att följa eventet genom att streama det också.

Det här innebär att det blir fler tunga nya mobiler på vår marknad i Sverige. Man säljer sina produkter på Internet på ett nytt mi-store.se och genom NetOnNet och Webbhallen.

God samhällsaktör

Mobiltelefongiganten Xiamoi gör entré i Sverige 3

IT-Kanalen har fastnat för hur Xiamoi ser ut att ha en särskild inriktning avseende hållbarhet och sociala värden bl a (trots, skulle någon säga, att det är ett kinesiskt företag). Faktum är att företaget har några riktigt intressanta saker med i bagaget. Förutom intressanta och smarta produkter är Xiamoi ett företag som på ett tydligt sätt markerar att man gör smarta mobiltelefoner samtidigt som man har ett perspektiv på företagande där man respekterar och framhåller människan och mänskliga värden.

Tak på vinsten

Det gäller framförallt företagets vinst. Man har satt ett tak på det. Från och med 2018 ska den totala nettovinstmarginalen för Xiamois hårdvaruförsäljning inte överstiga fem procent per år. Det leder till effektivt företagande, menade man. Priset på produkten blir dessutom ärligt. Man har även på så vis möjlighet att få ut innovationerna till alla. (Det synsättet kan ju onekligen egentligen passa en uppstickare i industrin som kanske vill ha en något lägre profil med tanken på handelskrigen i världen.)

2017 nådde Xiamoi 15 miljoner USD i intäkter. Det var efter bara sju år. 2018 kom vinsttaket. Trots det, för man säljer många mobiltelefoner, kom Xiamoi juni i år in på Fortune Global 500-listan.

En global jätte

I Västeuropa är Xiamoi redan fjärde största leverantör av smarta mobiltelefoner. I Cental- och Östeuropa är man tredje största.

Mobilerna är hållbara också. Det finns modeller som exempelvis tål stora temperaturväxlingar. Det har man ordnat genom att lägga i mer guld på känsliga komponenter. Det innebär att du kan behålla mobilen längre. På Xiamoi utrycker man det som att produkten blivit mer tillförlitlig. Vi menar att den därmed är mer miljövänlig, även om utvinning av guld är ett miljöproblem i världen det också.

Testar hållbarhet på många sätt

Förutom att en smart mobiltelefon ska tillverkas så att den tål extrema temperaturer kör man på Xiamoi många olika hållbarhetstester. Man ska exempelvis kunna tappa sin mobil utan att den går sönder.

Xiamoi har vunnit över 400 designutmärkelser på nio år. Man anses ha en minimalistisk approach och konsekvent designspråk. Det finns en särskild Mi-look.

En annan sak som gör Xiamoi intressant och leder till värde och hållbarhet är hur man ser på och samarbetar med kunden.

Berikar ägarens liv

Användarna anses vara produktens ”fans” och mobilens främsta syfte är att berika ägarens liv. På Xiamoi  är man också noga med att betona att framtiden inte är något i förväg bestämt. Xiamoi lämnar fältet öppet för alla vad gäller vilka möjligheter användaren kommer att ta del av i framtiden. Det finns så många olika funktioner.

Framtiden skapar vi tillsammans med fokus på tillgänglighet, sa Tony Chen på eventet. Tony blir VD för Xiamoi i bl a Sverige (Norden och Baltikum).

”Xiamoi är ett ungt och unikt företag. Det startades av några unga IT-nördar som vill dela med sig av sin passion. De var studenter för tio till femton år sen. De ville göra teknik som är mer tillgänglig för alla och dela med sig av sin passion,” sa Tony.

Xiamoi finns idag på 42 marknader och anses vara bland de fem bästa i världen.

Omslutande skärm

2016 kom Xiamoi med sin Mi MIX-serie, en smart mobiltelefon med heltäckande skärm. Då ansågs det vara en innovation, sa Tony. Idag har det blivit vanligt bland många mobiltillverkare.

I år har Xiamoi presenterat en smart mobiltelefon, Mi MIX Alpha, som har display helt runt om. Den har 180,6 procent skärmyta!

Xiamoi lyckas bra med designen också p g a samarbeten med flera världsberömda, internationella industridesigners.

Passar svenskar

På eventet i Stockholm framhöll man en produkt som heter Mi Note 10. Den ska vara särskilt lämplig för svenskar, sa man. Den svensk som vill ”leva livet fullt ut” kan med fördel ta hjälp av den här smarta mobiltelefonen. Deltagarna på Folkets Hus och de som deltog på streaming fick se en video på mobilen. Det glimmade i höljet som visades i närbild. Den finns i många färger; grön, vit och svart. Den har en ny sensor för fingeravtrycksläsnig också bl a.

Det blir mycket prat från scenen om kameran och dess funktioner. Det är världens första 108 MP Penta-kamera, säger man. (En ”penta camera”.)

Detaljrika bilder

En viktig fördel är att bilderna får stor detaljrikedom. Till och med detaljer i huden syns bra och ger karaktär åt ett porträttfoto. Det är också därför lätt, p g a antalet pixlar, att använda bilder som desktop-bilder eller blåsa upp i storformat till en väggtavla.

Bilderna har även god ljuskvalitet.

Mi Note 10 kommer att kosta 5990 kronor. Mi Note 10 Pro 8 GB kommer för 6990 kronor. Då får man enligt företrädarna för Xiamoi på eventet ”en av världens bästa kameror”.

Man berättade också om och visade smarta klockor som Mi Smart Band 4 för 399 kronor och en smart dammsugare som hänger på väggen när den inte används. Den ska kosta 2999 kronor.

Hub för smarta hem

Xiamoi har även en produkt som heter ”Mi Smart Sensor set” som används för att styra funktioner i ett smart hem.

En tagline som visades på eventet var: Smart life made simple!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>