Möt drottningen av Microsoft

Eva Fors, Microsoft
Eva Fors, Microsoft.

Hon är nyfiken, otålig, energisk. Uthållig. Och en ledare av rang. Möt Eva Fors, operativ chef på Microsoft Sverige som ännu efter 19 år tycker att bolaget är den bästa arbetsgivaren i kanalen.

Eva Fors står lutad över bänken. På skärbrädan förvandlas en lök i rask takt till finhack. I telefonens headset hör hon hur någon tutar.

– Oj, vad är det som händer? frågar hon och mannen i andra änden mumlar något upprört innan han sansar sig.

– Fredagstrafiken här i Milano du vet …

De återvänder till samtalet om vad som hänt i veckan, vilka kunder de har träffat, vilka diskussioner de har fört på kontoret, hur vädret är, vad som ska hända nästa vecka.

Fakta Eva Fors
Jobb: Affärs- och marknadsdirektör på Microsoft Sverige Karriär: 14 roller på Microsoft sedan 1995 Familj: Gift, 2 barn
Bor: Hus i Danderyd
Skulle jag helst äta middag med: Felix ’Pewdiepie’ Kjellberg, Youtube-stjärna med 26 miljoner följare.
Då blir Eva arg
: Av inskränkta människor
Det blir Eva glad av: ”Mycket – jag är positiv av naturen. Min sons dåliga skämt, galna Youtube-klipp, att få garva med mina kompisar och på jobbet …”

Nu är det historia. Om det ens har hänt. Den förvisso uppdiktade scenen är en illustration av hennes svar på hur man leder en organisation med personer som sällan samlas på samma plats.

– Kommunikation och tillgänglighet är två nycklar. När jag var försäljningschef på Incubation sales hade jag och min italienska medarbetare Emanuele en stående tid på sena fredagseftermiddagar. Jag stod ofta i köket och förberedde maten och han satt i bilen på väg hem i den hetsiga Milano-trafiken.

Microsofts minst kända enhet

Det hör visserligen inte till intervjun men vi kan inte springa förbi Incubation-enheten, förmodligen Microsofts minst kända affärsenhet, utan vidare. Eva måste få förklara vad den är.

– Där hamnar produkter som ännu är för små eller omogna för att kunna säljas genom den ordinarie organisationen. Målet är att hitta kunder och bygga en kanal och man gör det mer eller mindre från noll. Första året jag var där körde jag Enterprise voice, det var när Lync kom och vi hade lagt på voice.

Det blev för övrigt ytterligare två produkter inom Incubation sales innan Eva kom tillbaka till den svenska organisationen.

Nå, frågan om ledarskap föranleddes av den korta vandringen genom en liten del av Microsofts kontor i Akalla, intill Kista. Kontoret är ett så kallat aktivitetsbaserat kontor vilket bland annat innebär att ingen har fasta platser längre, inte ens högste chefen, och att alla får jobba där de finner bäst.

Och alltså har inte heller hon, som är näst högste chefen, någon fast plats på kontoret. Hon har två roller, egentligen. Dels är hon ansvarig för Microsoft Sveriges marknadsfunktion, dels är hon operativ chef och som sådan vd:s ”sidekick”, som hon säger. Den rollen har hon haft i ett och ett halvt år nu. Men hon kom till bolaget redan 1995.

Hennes karriär är egentligen inget bra exempel på hur man gör karriär, säger hon. Under sina snart 19 år på Microsoft har hon haft 14 olika roller.

– De första åren hade jag ganska exakt ett nytt jobb varje år, säger hon och medger att det kanske inte är något att ta efter. Helst ser hon att en person stannar mellan två och fyra år på sin position.

Post Comment