När hon blev utpekad tog karriären fart
Hem PÅ STAN MED När hon blev utpekad tog karriären fart

När hon blev utpekad tog karriären fart

Publicerat av: Redaktionen

Vi träffade Åsa Landén Ericsson som precis genomfört sitt uppdrag som VD för Cygate. Det blev ett intressant samtal som bl.a. handlade om utmaningen i att vara interims-chef.

När hon blev utpekad tog karriären fart 1

Åsa Landén Ericsson

[PÅ STAN MED] Åsa studerade Industriell Ekonomi på Chalmers och det sista studieåret genomfördes i Frankrike. En kompis till henne hade börjat på McKinsey och Åsa gjorde samma sak. ”Det var en bra start på yrkeslivet”, säger hon. Efter tre år var det dags att prova vingarna någon annanstans och hon började på antenntillverkaren Allgon. Det var hennes första anställning i den bransch hon har varit trogen sedan dess; IT & Telecom.

Började med styrelsearbete

På Allgon arbetade hon huvudsakligen med mobilantenner och hennes största kund var Ericsson. Hon hann även med att vara Produktchef och Utvecklingschef.

Efter knappt sex år lämnade hon Allgon för att börja på riskbolaget Catella. ”Vi arbetade med att investera i start-up bolag men fick också kliva in aktivt och hjälpa bolagen, bl.a. med ledningsfrågor, finansiering och rekrytering”, berättar Åsa.

Det var under den här perioden som hon började sin bana inom styrelsearbete som idag har lett fram till att hon kan kalla sig styrelseproffs. Hennes första styrelseuppdrag var på Enea och Rejlers. ”Catellas grundare Gunnar Rylander fick frågan av en person i valberedningen om han hade någon som passade för ett styrelseuppdrag i Rejlers. Jag råkade befinna mig framför honom och han pekade på mig och sa – Du kan väl ta Åsa, hon är bra!”, berättar hon och skrattar när hon tänker tillbaka på hur hennes första uppdrag för ett börsnoterat bolag kom sig. Åsa arbetade även med företagsinvesteringar och avyttringar. ”Jag jobbade bl.a. med försäljningen av Tasteline till Svenska Dagbladet”, säger hon.

Management for hire

Om styrelsearbete är den ena delen av Åsas profil så är interims-chef och VD-roller den andra. Hennes första uppdrag som VD var på Scanpix under perioden 2007-2008. ”Det var verkligen en tillfällighet att det blev så. Jag ville ha ett operativt jobb efter Catella och hade turen att via kontakter få en fråga om att bli interims-VD på Scanpix, som nu heter TT Bild. Den ordinarie Vd:n var mammaledig men fanns ändå tillgänglig som ett stöd och det kändes mycket bra”, säger Åsa.

Efter uppdraget på Scanpix har det blivit flera uppdrag som interims-VD, bl.a. på Enea.

Viktigt att förstå sin roll

Vi blir nyfikna på hur det är att ha ett uppdrag som tillfällig chef. Vad är viktigt att tänka på?

”Det viktigaste, enligt min mening, är att förstå vilket uppdrag man har tagit på sig. Jag ser det som att jag har ansvaret för att driva företaget framåt på bästa möjliga sätt, med ett långsiktigt fokus, fram tills att min efterträdare tar vid. För att lyckas med att skapa ett lugn och en stabilitet är det viktigt att jag snabbt skapar ett förtroende i organisationen. Jag ser också till att skapa en relation med de nyckelpersoner som finns”, svarar Åsa.

En av hennes styrkor är att hon är duktig på att snabbt analysera läget och sedan lita på sin erfarenhet för att börja agera.

Ofta händer det att hon måste ta tag i saker som inte har blivit hanterade tidigare. Det kan leda till förändringar som i sin tur skapar oro. Åsa berättar att det är viktigt för henne att vara öppen och inte stänga ute folk. ”Jag jobbar för företagets bästa och det gäller att vara pedagogisk och förklara för medarbetarna varför vi gör en viss åtgärd. Gör man det bra får man med sig de flesta och får en väldig kraft i förändringen”, säger hon.

”Det är lätt att glömma bort att det ofta kommer många goda saker ur en förändring. Många har en tendens att bara se bekymmer och missa möjligheterna. Min erfarenhet är att medarbetarna ofta blir lättade över att man tar tag i saker som alla vet behöver göras, men som man inte tidigare vågat eller orkat ta tag i”, fortsätter hon.

Ett sätt att ge tillbaka

”Jag hade ingen uttalad strategi att bli chef men jag är tacksam att det blev så. Det är en mycket inspirerande roll och möjligheten att kombinera det med styrelseuppdrag gör att jag har lyckats skaffa mig en stor erfarenhet av ledningsfrågor. Jag tycker själv att jag är duktig på att hålla igång mitt kontaktnät. Att träffa före detta kollegor är både kul och viktigt”, säger Åsa.

Åsa arbetar ideellt med att vara mentor och hon känner att det är ett sätt att ge tillbaka något till branschen som har gett henne så mycket genom åren.

2016 startade hon ett eget företag, Piana Advisory Services. Nyligen avslutade hon ett intensivt uppdrag som interims-VD för Cygate. Nu har hon några styrelseuppdrag och vi frågar henne om vad hon tror att hon gör om fem år.

”Då hoppas jag att jag är mitt i ett VD-uppdrag för ett större bolag. För mig är det viktigt att jag tror på bolaget jag jobbar för. Gör jag det och har bra kollegor, så finns det inget roligare jobb”, avslutar Åsa.

Vi önskar henne lycka till.

Privat

Namn:                                          Åsa Landén Ericsson

Ålder:                                            52 år

Bor:                                               Danderyd

Familj:                                          Man och 2 barn. En dotter på 12 år och en på 14 år.

Intressen:                                    ”Ligga på soffan och läsa en bok. Gärna med en påse dillchips”

Träna, mest på gym men också ute i spåret med goda vänner.

Senast lästa bok:                       The Master av Colm Tóibín, en fantastisk författare.

Favoritfilm:                                  La La Land

Favorit TV-serie:                         Billions

Antal devices:                             11 st.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>