Nätfiske via mobiler ett snabbt ökande hot för energisektorn
Hem Säkerhet Nätfiske via mobiler ett snabbt ökande attack för energisektorn

Nätfiske via mobiler ett snabbt ökande attack för energisektorn

Publicerat av: Redaktionen

En ny rapport från säkerhetsföretaget Lookout visar att antalet nätfiskeattacker riktade mot företag i energisektorn nu ökar snabbt.

Under första halvåret 2021 ökade antalet nätfiskeförsök riktade mot mobila enheter med 161 procent jämfört med föregående halvårsperiod.

Nätfiske via mobiler ett snabbt ökande hot för energisektorn

Sara Fernholm

Rapporten baseras på analyser av data från mer än 200 miljoner enheter och 150 miljoner appar som övervakas av säkerhetssystemet Lookout Secure Web Gateway. Man har specialstuderat hur hoten mot energisektorn ser ut och utvecklas. Bland det man hittat finns följande:

• 20 procent av anställda på företag inom energisektorn har utsatts för nätfiskeförsök under första halvåret 2021.
• 17 procent av alla identifierade cyberattacker mot mobila enheter har företag eller verksamheter i energisektorn som mål.
• 56 procent av Androidanvändare använder gamla versioner av operativsystemet och utsätter sig därmed för risker från nära 300 olika typer av sårbarheter.
• 7,6 procent av alla mobila enheter inom energisektorn har utsatts för försök till nätfiske via appar. En siffra som är nästan dubbelt så hög som genomsnittet för andra branscher.
• Andelen mobila enheter som utsätts för nätfiskeförsök är större i Europa (15,8 %) än i Nordamerika (11,2 %) eller Asien (13,2 %)

Omfattningen av angreppsförsök mot företag och verksamheter i energisektorn gör branschen till den mest utsatta för attacker från cyberkriminella och statsunderstödda hackargrupper. Ett starkt skydd för verksamhetens mobila enheter krävs för att hindra angripare att komma över användaruppgifter eller data samt stoppa och avbryta försök till ransomwareattacker och andra former av intrång.

“När verksamheter inom energisektorn moderniseras och blir mer beroende av mobila enheter och tjänster i molnet uppstår helt nya säkerhetshot. Insikterna från vår rapport kan vara en god hjälp i arbetet med att skydda sig från hot som kommer från användningen av osäkra appar på mobiler.” säger Sara Fernholm, partneransvarig för Norden på Lookout. “Vi rekommenderar alla verksamheter att utbilda anställda om riskerna med nätfiske och att skaffa sig säkerhetssystem som skyddar deras mobila enheter mot attacker.” fortsätter Sara Fernholm.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>