Nätkriminella utnyttjar presidentvalstider i USA
Hem Nyheter Nätkriminella utnyttjar presidentvalstider i USA

Nätkriminella utnyttjar presidentvalstider i USA

Publicerat av: Redaktionen

Användandet av skadlig programvara och skräppost i samband Donald Trumps och Hillary Clintons kampanjer har ökat väsentligt.

Med det amerikanska presidentvalet bara några veckor bort och den tredje och sista valdebatten mellan kandidaterna senare i kväll i Las Vegas, är det många över hela världen som följer valkampanjen och  analyser i media. Med detta stora intresse är det inte förvånande att nätkriminella ser hur de kan dra fördel av intresset för valkampanjen och kandidaterna.

Symantecs Security Response team visar på sin blog, som precis publicerades, att användandet av skadlig programvara och skräppost i samband Donald Trumps och Hillary Clintons kampanjer har ökat väsentligt. Symantec har blockat över 8 miljoner skräppostmeddelanden bara under den senaste månaden. Undersökningen som gjorts visar även:

  • Den stora majoriteten av blockerade e-postmeddelanden kan katergoriseras som traditionell skräppost, men det finns ett betydligt antal e-postmeddelanden med skadliga bilagor, som om de öppnas, kan hämta och installera skadlig programvara, som exempelvis ransomware och finansiella trojaner, på användarens dator.
  • Skräpposten refererar till republikanska kandidaten Donald Trump och innehåller rubriker som ”Donald Trumps Secret Letter” och ”Donald Trump Reavealed”. Båda har.zip filer bifogade. Medan den ena påstår sig avslöja Trumps “hemliga mail”, påstår den andra att avslöja ett foto av Trump med en tonårstjej. Dessa bilagor installerar skadlig programvara på datorn.
  • Demokratiska kandidatens namn Hillary Clinton har också använts i skräppost. En e-postkampanj, upptäckt av Symantec in augusti, påstod sig visa en video av Clinton med en ISIS ledare, men bilagan visade sig i själva verket vara elakartad Javafil, som i sin tur infekterade mottagaren med en fjärrstyrningstrojan.

Med tanke på den redan växande volymen av skadlig programvara som försöker att kapitalisera på det amerikanska presidentvalet, är det rimligt att anta att nätkriminella kommer att växla upp sina ansträngningar ytterligare under de kommande tre veckorna. Därför rekommenderas personer att vara ytterst uppmärksamma på inkommande e-postmeddelanden, särskilt om de kommer från någon okänd person, innehåller sensationsinriktade rubriker eller innehåller länkar alternativt bifogade filer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>