Netgear styr nätet med mobilen

Produkter som inte är lätthanterade är värdelösa. Det säger Netgears produktchef Nader Attar när han under en pressträff i Stockholm visar upp företagets senaste nätverksprodukter som har funktioner för att administreras med mobiler och surfplattor.

Netgear styr nätet med mobilen 1Netgear har under senare år fått ett starkt fäste på marknaden för lite mindre företag där man nu uppger sig ha en marknadsandel på drygt 50 procent när det gäller switchar.

– I en värld där 83 procent av de mindre företagen saknar IT-personal är det oerhört viktigt att produkterna ska vara lätta att hantera, säger Nader Attar.

Netgears svar på denna utmaning går under namnet Insight som är ett molnbaserat administrationsverktyg där man använder appar i telefonen eller surfplattan för att göra alla inställningar för nätverket. Därtill kan man använda mobilen för att övervaka enheterna på distans samt kolla hälsoläget på det trådlösa nätverket.

– Läkare, snickare, advokater och rörmokare ska inte behöva lära sig en massa om it.

Nader Attar demonstrerar hur man via mobilen kan skapa flera konton för att administrera en mängd olika enheter på olika företag.

Netgear Insight är gratis i dagsläget men från januari kommer en ny version, Netgear Insight basic, där de första två enheterna är gratis och sedan blir priset 45 kronor per år och enhet. Premiumversionen kostar 85 kronor per enhet och år medan en version kallad Pro kostar 125 kronor per enhet och år där det ingår service från Netgear, centraliserad policy-utrullning samt tillgång till Netgear Insight Mobile plus web portal.

– En del konkurrenter har liknande produkter där man stoppar tjänsterna om man inte betalar, men så gör inte vi. Enheterna kommer att fortsätta funka men man kan inte hantera dem på distans via mobilen om man inte betalar, säger Nader Attar.

I den breda utrullning av produkter som Netgear nu genomför märks serien Orbi Pro som är anpassad för mindre kontor eller kanske rentav caféer.

– Förut sålde caféer bara kaffe men nu är det trådlösa nätverket viktigast och kaffe bara en tilläggsprodukt. Orbi Pro är utvecklad för just denna kategori kunder, alltså små företag som tidigare varit tveksamma till sådant som tillförlitlighet och säkerhet.

När det gäller säkerheten har man löst detta genom att förse Orbi med tre separata nätverkskanaler: gästnät, nät för anställda och nät för administratörer och kassasystem.

Orbi Pro Business WiFi System består av en Orbi Pro-router och en satellitenhet som där upp till 40 samtidiga användare kan vara anslutna på en yta på 450 kvadratmeter. I Sverige säljs paketet för cirka 5 600 kronor inklusive moms.