NetNordic och IPnett blir ett bolag

Bildar en av Nordens största systemintegratörer inom nätverk- och kommunikationslösningar.

NetNordic köper IPnett och bildar därmed en av Nordens största systemintegratörer, specialiserade inom bredband, nätverk, säkerhet, kommunikation och molnbaserade tjänster. Transaktionen är ett viktigt steg i nordnetNetNordics tillväxtambition som en operatörsoberoende aktör med lösningar och tjänster till företag- och operatörsmarknaden. Företaget får 230 anställda och en beräknad omsättning på 850 miljoner under 2016.

Från produkter till tjänster – med ökad komplexitet

Marknaden utvecklas mot ett ökat användande av bredband och internet, digital kommunikation och mobilitet. Företag, operatörer och stadsnät upplever också ett ökat kapacitetsbehov, säkerhetskrav, flera applikationer och ökad komplexitet. Datanätverk, datacenter, trådlös teknik och telefoni efterfrågas många gånger som en tjänst från en leverantör som tar ett totalansvar.

– Allt detta och mer därtill kan vi nu erbjuda, och vi är därför mycket nöjda med att vi träffat en överenskommelse med NetNordic, som gör att vi tillsammans kan gå till marknaden med ett utökat gemensamt erbjudande. Vi blir ännu mer kompletta i respektive land, och får större kraft och bättre förutsättningar att säkerställa utvecklingen av potentialen hos både anställda och kunder, säger Mikael Schütt, CEO på IPnett.


Fundamentet för fortsatt lönsam tillväxt i Norden

– Vi har följt IPnett under flera år och sammanslagningen är både strategisk och logisk för båda bolagen. Företaget har en solid kompetens, lojala kunder, en välfungerande verksamhet och affärsmodell med långsiktiga licens- och driftavtal. IPnett har tagit flera viktiga initiativ både organiskt och genom innovation i nya produkter och marknader. Både företagskultur, kompetens, kunder och geografi är viktiga faktorer som ligger till grund att vi ser ljust på en forsatt stark tillväxt för det gemensamma bolaget, säger Jarl Øverby, Group CEO på NetNordic gruppen.

– NetNordic är ett stabilt företag som har haft en lönsam tillväxt under många år. IPnett representerar ännu mer fart i samma riktning. Som ett gemensamt bolag stärker vi vår position i alla verksamhetsområdena. Vi har därför en god tro på ett fortsatt starkt värdeskapande i ett samlat NetNordic och IPnett, säger Tor Øystein Repstad, styrelseordförande i NetNordic och representant för huvudägaren Agder Energi Venture AS.

Unik produkt- och tjänsteportfölj

Med konsulter, produktexperter, utvecklare, Account managers, supporttekniker och administrativ personal, får företaget 230 anställda, alla dedikerade till att leverera mervärde till kunder och samarbetspartners. Intäktsfördelningen mellan de två affärsområdena «Network solutions» och «Enterprise» blir 65/35. Lösningarna är delvis baserade på produkter och tjänster från ett antal världsledande leverantörer och på nischföretag inom sina respektive områden som Alcatel-Lucent Enterprise, Arbor Networks, Aruba, Avaya, CTS, Dell/EMC, Genexis, Huawei, Juniper Networks, Microsoft, Mitel, Nokia, PacketFront Software, Palo Alto Networks, Polycom, Unify och Waystream. Genom att kombinera dessa leverantörers lösningar med NetNordic och IPnetts egna produktportfölj med molntjänster, applikationer, NOC tjänster, support tjänster och konsultjänster så kan bolaget erbjuda helt unika och branschspecifika nätverk- och kommunikationslösningar.

650 företag och 100 operatörer finns i kundlistan

IPnett har sitt ursprung i Norge och bildades 1999. Etablering skedde i Sverige 2003 och i Danmark 2005. Företaget expanderade 2008 genom uppköp av Imtech Telecoms nordiska verksamhet. IPnett kompletterar NetNordic inom bl.a. nätverks- och säkerhetslösningar, call center- och kommunikationslösningar, datacenter och molntjänster med bl.a. en egen molnplattform. Kundsegmenten är operatörer, utbildning, hälsa och sjukvård, media, bank och finans, energi, olja och gas, kommun och landsting samt handel.

Post Comment