Nordic APIs fixade hetaste eventet om APIer hittills

Eventets workshops lockade över 300 personer och har precis dragit igång när Simon Andersson COO (alltså administrativ chef) på Nordic APIs och Elisabet Norrgård som är Marketing and Communication Coordinator på samma företag sätter sig ner en stund för att prata med IT-Kanalen.

De berättar att eventet vänder sig till alla som arbetar med eller är intresserade av APIer. Man hittar allt från marknadsföring och business till teknik, plattformar och säkerhet.

img_4776-002
Simon Andersson (COO på Nordic APIs), Till höger, Daniel Lindau

-Vi vänder oss till allt från IT-chefer till utvecklare. Alla är välkomna!, säger Simon.

-Det är det som är det fina att vi har både innehåll som rör business och sådant som rör tekniken, säger Elisabet. De som är chefer kan gå på föredrag om hur man marknadsför sin API. Om man är utvecklare kan man istället gå på tekniska föredrag med hands-on och demon.

Simon och Elisabet förklarar också att deras arbetsgivare, Nordic APIs, till vardags jobbar med information på samma sätt. Indelningen är likadan som på konferensen och hela API-området är väldigt nischat i sig.

Tungt innehåll

-Det här är ett Offline-event, säger Simon, och kan jämföras med våra Online-event som vi har varje vecka. Vi har nämligen en stor blogg med innehållsrika inlägg.

-Vi har besökare från hela världen som läser bloggen. Många av läsarna finns i USA, fyller Elisabet i, och vår chefredaktör Bill Doerrfeld sitter i Seattle i USA. Sedan har vi flera författare som skriver artiklar till bloggen. De skriver inga enkla blogginlägg utan det rör sig om tunga vetenskapliga artiklar, fortsätter hon.

-Det roliga är att Bill och flera av våra författare har flugit hit och är med på eventet, säger Elisabet. Bill kommer att öppna eventet och hålla första talet. Dessutom har man flugit in Zane Claes från Airbnb och Guillaume Laforge från Google Cloud Platform.

-Eventet ger en möjlighet för deltagare att kommentera våra artiklar från bloggen och ställa frågor, tillägger Elisabet.

Allt om API

-Vi har exempelvis också två advokater som kommer hit och pratar om detaljer som rör lagstiftning, säger Simon. Det finns en massa saker att tänka på när man bygger APIer. Vi har tagit med alla aspekter så det är verkligen stor chans att deltagarna får med sig något matnyttigt oavsett hur länge de har jobbat med APIer eller hur van de är.

-Ja, och under de workshops som hålls första dagen behandlas allt från en grundläggande introduktion till APIer till pass som handlar om OAuth och OpenID Connect – alltså standarder – och som tar upp allt mer ingående, säger Elisabet.

Under måndagens halvdag med workshops fanns också ett särskilt spår om Microsoft och dotnet. Över 300 personer har anmält sig och det kommer besökare från så vitt skilda platser som S:t Petersburg i öst och Kalifornien i väst – och förstås många platser däremellan. Antalet besökare gör det till det största event Nordic APIs hållit hittills.

Nordic API ordnade sitt första API-event 2012. Det finns stor efterfrågan på sådana event, säger Simon och Elisabet, trots att det är så nischat. Intresset är jättestort.

Gå hem och skapa nya APIer!

-Förhoppningsvis inspirerar vi några deltagare att gå hem och skapa lite nya APIer, säger Simon. Ett annat mål är att de som är intresserade av APIer ska kunna nätverka. Det är helt säkert att det görs affärer på ett event av det här slaget.

Vad är då en API egentligen? Nordic APIs har en definition på sin hemsida som börjar så här: An API is a smart, programmable doorway for developers to access data från a digital organization. Den som är vill läsa mer kan gå till: www.nordicapis.com/what-is-an-api.

Vi frågar om det är möjligt att få en intervju med Bill som ska öppna eventet och Elisabet hämtar honom genast. Bill berättar att man håller på att sätta upp en enorm banderoll på väggen i stora salen. Det gäller att få den på plats innan föredragen i salen ska starta nästkommande dag – något som visat sig vara en utmaning.

Vi förklarar om IT-Kanalens läsare för Bill och han säger att så vitt han kan förstå så agerar många distributörer och återförsäljare inom IT som konsulter. APIer är egentligen grundläggande något annat och handlar om att ett företag öppnar sina tillgångar – sin data och sina tjänster – för ett annat företag. Företag nummer två kanske vill integrera tillgångarna i sina mobila appar eller plattform för business intelligence. Det är faktiskt så att APIer ofta är centrala element när det kommer till samarbete mellan företag och de är ofta med när man pratar om IT.

Vad är då nytt i API-världen?

-Design är alltid väldigt intressant som ämne och för övrigt så ökar just nu intresset för hur vi beskriver APIer med en standardiserad metod så att så många som möjligt kan förstå utvecklingen på samma sätt. Man har kommit en bit med exempelvis en öppen API-specfikation (The Open API Specification). Samtidigt har allt fler leverantörer tillhandahållit tjänster under så många år att det finns flera olika versioner – vilket innebär att det går att värdera olika bästa praxis när det gäller stil.

En annan sak som Bill tycker är intressant är en rörelse mot öppenhet i bankvärlden. Den innebär att tredje part kan skapa tjänster och produkter baserade på data från en bank – och då förstås att banken öppnar för den möjligheten. Det kommer nya regler som ska se till att banker verkligen tillhandahåller mer öppenhet. I takt med att bankerna blir mer öppna så kommer användarnas upplevelser också att förändras. Tredje part kommer att kunna skapa helt nya produkter och tjänster eller aggregationstjänster som kopplar ihop banker med varandra – eller placeringskonton – så att användaren kan se data från flera källor på samma plats.

Travis startade för sex år sedan

Den person som grundat företaget Nordic APIs och som är dess VD heter Travis Spencer. Vi fick en intervju också med honom. Han är amerikan och berättar att han befann sig i Sverige så han startade företaget här. Han har bott i närheten av Göteborg i sex år (samtidigt finns ett kontor i Stockholm). Travis ville skapa en gemenskap där man talar om APIer och sammankopplade system. Det handlar om molnet, Sakernas Internet (Internet of Things eller digitaliseringen) och hur det som binder ihop allt är APIer, säger han.

-Vi inledde olika samtal och tog kontakt med andra som också sysslar med de här sakerna i andra delar av världen. Eftersom vi befann oss här i Sverige valde vi namnet Nordic APIs.

Vi finns här men vi har haft presentationer och event i Tyskland, Storbritannien och USA. I tillägg når vår blogg hundratals länder över hela världen varje vecka.

IT-Kanalen minglade med deltagarna

IT-Kanalen återvänder till eventet nästa dag (tisdag) som i programmet beskrivs som konferensens första dag eftersom den inledande eftermiddagen (på måndagen) med workshops behandlas lite separat av arrangören. Vi pratar då med några av konferensens besökare. Ludvig Bengtsson är konsult och har kommit på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Alla myndigheter ska ha öppna data, säger han. I Arbetsförmedlingens fall handlar det om data om arbetssökande och lediga jobb. Informationen är offentlig och måste göras tillgänglig.

Ludvig följer API-området ingående. Av de två spåren (business och teknik) väljer han det tekniska. Han berättar att eventet är intressant eftersom Arbetsförmedlingen är inne i en omvandlingsprocess. De ser över hela sitt sätt att arbeta. APIer är en del av förändringsresan.

En annan av besökarna är Sudhindra Balaji från Danske Bank i Danmark. Han säger att han är ansvarig för att implementera APIer för bankens kärnverksamhet. Han följer med intresse allt som rör Open Banking och PSD2 (ett EU-direktiv om betalningar). Han kommer att följa eventets spår om business men har kollegor som går på de tekniska föredragen. Han har redan hört sådant som var intressant för honom under morgonen. Ämnet var hur man introducerar APIer i en organisation. Sudhindra hoppas höra allt han kommit för att höra under de resterande en och en halv dagarna.

Bland kaffedrickande besökare under pausen hittar vi också Audrey Neveu från Frankrike som jobbar på Steamdata.io. Hon ska själv hålla ett tekniskt föredrag på eventet där hon ska berätta om en viss metod som exempelvis innebär att en API-leverantör får ner kostnaden för servrar. Istället för att hämta data hela tiden kan man nöja sig med att hämta sådan data som förändrats. Rubriken på föredraget är ”The end of polling: Why and how to transform a REST API into a Data Streaming API”.

Foto: Elisabet Norrgård

[slideshow_deploy id=’15922′]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post Comment