Nordiskt Amazon-moln växer – ny partnerorganisation på G
Hem Reportage Nordiskt Amazon-moln växer – ny partnerorganisation på G

Nordiskt Amazon-moln växer – ny partnerorganisation på G

Publicerat av: Redaktionen

Ett tusental kunder samlades den 21 april för Amazon Web Services årliga kundträff. Det var fler än vid något tidigare tillfälle och avspeglar leverantörens utveckling väl. Ny Norden-organisation är på gång för att möta tillväxten.

Darren Mowry, AWS

Darren Mowry, nordenchef AWS.

Han är påtagligt nöjd. Över Amazons framgångar och över det årliga kundeventet där vi träffas. Mannen heter Darren Mowry och är på sätt och vis en levande illustration av Amazons utveckling för tillfället. Utöver det förvisso rätt förväntade att leverantören växer och får fler kunder handlar det om att de nu etablerar en nordisk organisation. Och det är därför Darren för drygt ett halvår sedan flyttade över Atlanten till Stockholm, med fru, barn och en hund.

– Vi håller på att sätta upp teamet nu och har nyligen anställt Peter Lamber som ansvarig för utvecklingen av vårt partnernätverk och hur vi jobbar med våra partner, säger han.

Rådgivande partner ökar

Det finns tre kategorier av partner som platsar hos AWS. Dels ISV:er, de mjukvaruleverantörer som använder molnteknik för att leverera sin mjukvara på det nya, moderna sättet. Dels MSP (managed service provider), som driftar it delvis på molnplattformen. Den tredje är integratören, eller snarare ”de rådgivande partner” som exempelvis hjälper kunder att ta in applikationer och data från lokala system, skriva om dem vi behov och flytta ut dem i molnet.

– Vi ser allt fler av den typen av partner och det hänger ihop med en stark trend vi ser hos kunder, nämligen att deras behov av innovation ökar och att de börjar göra något åt det, säger Darren.

Visst närmare det sig klyschor nu, men hans spaning bekräftas av en av AWS nordiska partner, Nordcloud, som bland annat hjälper företag att ta hem delar av sin it från outsourcing-leverantörer för att lägga ut dem i molnet.

– Men vi ser också att man utnyttjar en molnplattform för att skapa det nya, från ett blankt papper så att säga, säger Nordclouds vd Esa Kinnunen.

Esa Kinnunen, vd Nordcloud.

Esa Kinnunen, vd Nordcloud.

De är AWS viktigaste partner i Norden och en av de viktigaste i Europa, och fick i november den högsta statusen hos leverantören, Premier Partner. Men Amazon är inte den ende molnleverantör de jobbar med. Microsoft och Google har också en plats hos dem. Det handlar inte om en specifik leverantör, utan om att kunna erbjuda det som passar kunden bäst, påpekar Esa.

– Men AWS är vår viktigaste leverantör, deras plattform har störst flexibilitet och passar för flest kunder, hävdar han.

Vilka är de viktigaste förändringarna hos AWS under det gångna året?

– Högst upp skulle jag sätta alla nya funktioner vi har lanserat. De är över 500 till antalet och en av nycklarna till framgången, säger Darren.

Han får medhåll av Esa Kinnunen. Det är till stor del just utvecklingen av funktioner som ger leverantören och plattformen den mångsidighet och flexibilitet som gör att de är den mest ”allround”-betonade lösningen i Nordclouds portfölj.

Analys i molnet

En del av de nya tjänsterna rör det hajpade machine learning, som i korthet utnyttjar analys av data för att förutspå ett förlopp eller en utveckling.

– Den andra viktiga, stora förändringen hos oss under året handlar om sänkta kostnader. Vi har sänkt våra priser 48 gånger, i takt med att våra egna kostnader sjunkit. Och vi har från början valt att låta de sänkningarna slå igenom helt mot våra partner. För dem innebär det att de kan skapa sin egen marginalstruktur, säger Darren.

Besökarna på årets AWS Summit var dels större till antalet, dels i ännu högre grad än tidigare år personer högt upp i företagens organisationer. Det är också personer från betydligt större företag. Darren har koll på siffrorna.

– 44 procent är från stora företag, det vi kallar enterprise. 30 procent från smb-företag och bara 17 procent från startups – kategorin som dominerade vår kundbas för några år sedan.

Tätare samarbete

Esa Kinnunen utökar listan över förändringar från AWS sida under det senaste året. Han säger att de arbetar betydligt närmare varandra nu.

– Vi träffar kunder tillsammans i betydligt högre grad än tidigare, vi får leads och har en ständig, tät dialog med dem, säger han.

Utvecklingen hos AWS och i marknaden överlag gynnar Nordcloud. Deras erbjudande handlar i hög grad om att inta rådgivarens position hos kunden, parallellt med att hitta rätt lösningar och få dem att fungera.

– Vi ser allt fler stora företag som efterfrågar vår hjälp och de lägger allt mer av sina kritiska applikationer och data i molnet. Den typen av uppdrag stämmer bättre överens med vad vi kan erbjuda, säger Esa.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>