Hem NYHETER Nordiskt Berättarcentrum etablerar nätverk i Norden och Baltikum

Nordiskt Berättarcentrum etablerar nätverk i Norden och Baltikum

Publicerat av: Redaktionen

Nätverksprojektet Nordic/Baltic Storytelling Meeting blir verklighet genom stöd av Nordisk Kulturkontakt

Nordiskt Berättarcentrum etablerar nätverk i Norden och Baltikum 2

Nordiskt Berättarcentrum initierar arbetet med ett berättarnätverk i Norden och Baltikum.

Med ett startup-bidrag på drygt 200 000 kr från Nordisk Kulturkontakt i Helsingfors ska Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå initiera etableringen av ett nordiskt/baltiskt nätverk för berättande. ”Nu tar vi nästa steg mot att bli ett resurscentrum och en mötesplats för muntligt berättande i Norden och Baltikum” säger berättarcentrets chef Robert Herrala.

Tanken är att i ett gemensamt nätverk synliggöra, utveckla och främja det muntliga berättandet säger Robert Herrala. Målet är att skapa långsiktig samverkan i nätverket, med konkreta resultat redan under åren 2021-2023.
– Vi inleder arbetet i projektet Nordic/Baltic Storytelling Meeting med att bjuda in ett tjugotal representanter för organisationer i Norden och Baltikum till ett möte i Skellefteå under hösten 2020. Avsikten är prata ihop oss och planera gemensamma satsningar, till exempel arrangemanget Nordiska berättardagar som vi vill arrangera i danska Svendborg sommaren 2021.

Mogna att ta rollen som nordiskt resurscentrum

För Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå blir detta ett logiskt nästa steg i utvecklingen av verksamheten som startade 2018.
– Efter att ha byggt upp en lokalt och regionalt förankrad basverksamhet är vår organisation nu så stabilt etablerad att vi kan ta nästa steg mot att bli ett resurscentrum och en mötesplats även för det nordiska/baltiska berättarfältet. Det känns också mycket spännande med Skellefteås utveckling som mötesplats de kommande åren med tanke på att vi under 2021 kan bjuda in till vårt nya fantastiska Sara kulturhus

Brett nätverk

Listan på partners i nätverket är lång, säger Robert Herrala.
– Nätverksarbetet handlar om strukturfrågor, organisation och utveckling. Därför vänder vi oss till aktörer som berättarkompanier, festivaler, museer, högskoleutbildningar med flera. Det finns många aktörer i Norden som arbetar professionellt med berättande som scenkonst, kulturarv, pedagogik och socialt verktyg. I vår egen region samarbetar vi med bland andra Västerbottens museum och Umeå universitet och på nationell nivå ingår exempelvis Fabula Storytelling i Stockholm och Sagobygden i Ljungby i nätverket.

Representation från tio länder

Stödet från Nordisk Kulturkontakt ger även möjlighet till samverkan med andra än de närmaste nordiska grannarna.
– I Sverige, Finland, Danmark och Norge har vi redan upparbetade kontakter. Det känns väldigt bra och viktigt att nu även kunna bjuda in berättarvänner från de baltiska länderna och från Island, Grönland och Färöarna, avslutar Robert Herrala.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00